2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Sziasztok, Gyerekek!

Néhány nappal ezelőtt, május utolsó vasárnapján és június elsején ünnepeltük világszerte a gyermeknapot. A nemzetközi gyermeknap megünneplése Törökországból ered, célja, hogy megemlékezzünk a világ gyermekeinek testvériségéről és az egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. A Nemzetközi Gyermeknapon kívül léteznek más gyermeknapok is, például szeptember 20-át jelölte ki az UNICEF (az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja) a Gyermekek Világnapjának, november 20. a Gyermekek Jogainak Világnapja, augusztus 4. pedig a Bennszülött Gyermekek Napja.
De ezen a héten még egy fontos világnapot tartunk: pénteken, azaz június 5-én van a környezetvédelmi világnap, amelynek célja, hogy felébressze az emberekben a felelősségtudatot, és rávezesse őket arra, hogy mindenkinek magának kell tennie valamit természetes, épített, társadalmi és belső környezetünk megóvásáért. Minden évben kiválasztanak egy országot, ahol a világnaphoz kötődő központi eseményeket, környezetvédelmi akciókat rendeznek. De mit tehetünk e téren mi, egyszerű emberek, mit tehetnek a gyerekek? Gyűjtsük szelektíven a hulladékot (városainkban egyre több helyen sorakoznak a szelektív hulladékgyűjtők, ma már egyre több vidéki településen is szervezetten viszik el a szelektíven összegyűjtött háztartási hulladékot). Gazdálkodjunk okosan az energiával, vigyázzuk tavaink, folyóink, tengereink tisztaságát, óvjuk a természetet. Közeleg az Óceánok világnapja is (június 8.), és mivel Földünk több mint 70%-át tengerek-óceánok teszik ki, amelyek számtalan különleges fajnak adnak otthont, kiemelt módon kell óvnunk tisztaságát. Legmélyebb pontjain a mai napig élnek olyan élőlények, amelyeket még soha nem látott emberi szem. Azt gondolhatnánk, hogy a hatalmas víztömeget semmi nem fenyegeti, azonban a globális felmelegedés, a túlhalászat és a szennyezés az óceánokra is veszélyt jelent. Azzal, hogy az óceánok vize egyre melegszik, veszélybe kerül az élőviláguk is. Számtalan faj nem képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, ezért számuk megfogyatkozik, és legrosszabb esetben előbb-utóbb ki is halnak. A fajok elvesztése pedig befolyásolhatja a táplálékláncot és így a biológiai egyensúlyt, amelynek felborulása ökológiai katasztrófához vezethet. A tengeri növények szerepe egyéb szempontból is kiemelten fontos. Minden második levegővétel az óceánok növényvilágának köszönhető, mivel ők termelik oxigénkészletünk felét, továbbá elnyelik az ember által kibocsátott szén-dioxid egyharmad részét is.
Mai Tudtad-e? rovatunkban az óceánokról tudhattok meg érdekességeket. Gondolkodó-rejtvényünkre ismét sok helyes megfejtés érkezett, ezen a héten Márton Mónikának (Székelyudvarhely) kedvezett a szerencse, akinek postán küldünk olvasnivalót. Leveleiteket, verseiteket, rajzaitokat továbbra is várom szeretettel.
Benedek Enikő


GÁL MARIKA rajza, 6 ÉVES, ELőKÉSZíTő OSZTÁLY, GYERGYÓALFALU
GÁL MARIKA rajza, 6 ÉVES, ELőKÉSZíTő OSZTÁLY, GYERGYÓALFALU

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb