2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Szerződést bont az E-Star Gyergyószentmiklóson

Egyoldalúan szerződést bontott az E-Star, Gyergyószentmiklós távhőszolgáltatója szeptember 4-i közgyűlését követően, mivel a tanács nem fogadta el Közszolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatóság (ANRSC) által is láttamozott, mintegy 7,5 százalékkal magasabb távhőárat – hozta nyilvánosságra Nagy Zoltán alpolgármester tegnapi sajtótájékoztatóján. Időközben a város önkormányzatának küldöttsége tárgyalásokat folytatott az ANRSC-vel is megoldás reményében a kialakult helyzetre, illetve jogi lépéseket fontolgatnak. Attól viszont nem kell tartania a város lakosságának, hogy nem lesz a télen fűtés, hiszen az önkormányzatot törvény is kötelezi a szolgáltatás fenntartására.
05_gyergyo_sajtotajekoztato_ja_01
Mint az várható volt, a szeptember 4-i közgyűlését követően az E-Star távhőszolgáltató hivatalosan is bejelentette a szerződésbontást Gyergyó­szentmiklós önkormányzatával – hangzott el a polgármesteri hivatal tegnapi sajtótájékoztatóján.
Egyoldalú szerződésbontás
A részleteket ismertetve Nagy Zoltán alpolgármester elmondta, hogy a szolgáltató a szerződés 23. pontjára hivatkozva bontott szerződést, amely szerintük arra vonatkozik, hogy egyoldalúan is felbontható a szerződés, amennyiben az önkormányzat nem fogadja el a távhő árát. – Ezt ők értelmezik így, a mi jogászaink úgy vélik, hogy nem jogszerű az egyoldalú szerződésbontás – jelentette ki Nagy Zoltán. Mint ismeretes, a gyergyószentmiklósi tanács az elmúlt hónapokban háromszor is napirendre tűzte a mintegy 7,5 százalékkal magasabb távhőár elfogadását, két alkalommal nem kapta meg a szükséges szavazatszámot a határozattervezet elfogadásához, egyszer pedig levették napirendről a vitás tervezetet. A szolgáltató szerződésbontásról szóló átiratában arról is tájékoztatta az önkormányzatot, hogy 60 napig még szolgáltat, amíg az önkormányzat átveszi a szolgáltatást, illetve kártérítési igényét is megfogalmazta. A kialakult helyzetről a város önkormányzatának küldöttsége kedden Bukarestben tárgyalt az ANRSC-vel, ahol azt a választ kapták, hogy a távhőár felülbírálását csak azután kérhetik, miután előbb az árat elfogadták.
Cél: a szolgáltatás fenntartása
Az alpolgármester szerint a jelenlegi helyzetben – a téli fűtésidény előtt – a fő cél a szolgáltatás fenntartása, aminek folytonosságát, szerződésbontás esetén, az önkormányzat köteles biztosítani. – A lakosságnak tehát nem kell tartania attól, hogy fűtés nélkül maradnak a tömbházak – mondta Nagy Zoltán, kifejtve, ebben az esetben előfordulhat, hogy ismét a Go Rt.-t, a helyi közüzemeket bíznák meg a szolgáltatással átmenetileg, míg lezajlik a közbeszerzés a távhőszolgáltatás átruházására egy másik cégnek. Alternatív lehetőségként az is felmerült, hogy a márciusi tanácsülésen mégis megkapta a többségi szavazatot az emelt távhőár, ám ennek eldöntésére jogi úton próbálnak érvényt szerezni. Ebben az esetben – az alpolgármester szerint – okafogyottá válna a szerződésbontás, és abban reménykednek, hogy a szolgáltató eláll a szándékától. Ami pedig a magas távhőár felülbírálatát illeti, arra vonatkozóan továbbra is próbálnak tárgyalásokat folytatni a szolgáltatóval, illetve valamilyen formában jogorvoslatot szerezni.

Jánossy Alíz

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb