Szerződéskötésre várják a gazdaegyesületeket

Vissza nem térítendő támogatás tejbegyűjtő csarnokok és gyümölcsfeldolgozók felszerelésére

135

Elbírált pályázataik nyomán ismét több százezer lejnyi vissza nem térítendő támogatással segíti a Hargita megyei tejbegyűjtésben, valamint zöldség- és gyümölcstermelésben, -feldolgozásban érdekelt gazdaegyesületeket a megyei önkormányzat vidékfejlesztési egyesülete. A sikeresen pályázó egyesületek képviselőit ezúttal a finanszírozási szerződések aláírására, március 30-ig pedig már elszámolásra várják. A hónap második felében viszont új kiírások is indulnak – tájékoztatta lapunkat Márton István, a közhasznú társaság igazgatója.

Már csak a felirat emlékeztet a remetei tejporgyár tevékenységére. Támogatással mentenék a feldolgozó Fotó: Domján Levente

Szerződéskötésre várja Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete azokat a gazdaegyesületeket – állattenyésztőket, zöldség- és gyümölcstermesztőket –, akik 2018 negyedik negyedévében benyújtott eszközbeszerzési pályázataik kedvező elbírálásáról hivatalos értesítőt kaptak. A támogatási szerződések aláírásával nem árt igyekezni, március végén ugyanis már a kapott támogatási összegek elszámolásán a sor.

Támogatás konténer és hűtőtank vásárlására
Lapunk érdeklődésére Márton István, a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatója elmondta, egyesületük tavalyi – juh- és szarvasmarha-tenyésztő egyesületeknek, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztő egyesületeknek, konyháknak címzett – második pályázati kiírásán több gazdaegyesület is sikeresen szerepelt, őket várják a napokban szerződéskötésre. A csíkszentimrei gazdaegyesület például egy konténer típusú tejbegyűjtő beszerzésére kért és kapott pályázati támogatást. A tervezett beruházást a megyei önkormányzat közhasznú egyesülete 18 ezer lejjel segíti, amihez a kedvezményezett gazdaegyesület önrészként még legalább ugyanennyivel kell hozzájáruljon.
Kedvezően véleményezte a Vidékfejlesztési Egyesület bírálóbizottsága az Erdélyi Húsmarha­tenyésztők Egyesületének pályázatát is: a főként limousin tenyésztők alkotta egyesület a célra igényelt 34 ezer lejes támogatást – ami a teljes beruházási érték 49 százaléka – a húsmarhák termelésellenőrzését segítő mobilmérleg és karámrendszer vásárlására fordíthatja.
A helyi tejbegyűjtő központ felszerelésére kért és kapott pályázati támogatást a csíkrákosi szarvasmarha-tenyésztők egyesülete is: a vissza nem térítendő támogatásból ezerliteres tejhűtőtankot vásárolnak. A kobátfalvi szarvasmarha-tenyésztők egyesülete szintén bővíti tárolókapacitásait: a 11.800 lejes pályázati támogatás felhasználásával vásárolt ezerliteres hűtőtartályt a gazdaegyesület siménfalvi tejbegyűjtő egységénél állítják szolgálatba.

Segítség a gyümölcs- és gyógynövény-feldolgozóknak
A Vidékfejlesztési Egyesület zöldség- és gyümölcstermesztőknek szóló pályázati kiírására a csíkcsicsói káposztatermelők saját egyesületükön keresztül pályáztak. A cél a helyi káposztáskertek öntözhetővé tétele a közeli Olt folyóból. A Vidékfejlesztési Egyesülettől elnyert támogatást, saját önrészükkel megtoldva vízátemelő pumpa, valamint öntözőcsövek beszerzésére költhetik. Ugyanerre a kiírásra pályáztak a rugonfalvi gyümölcstermesztők is: a beruházás 49 százalékos támogatási hányadaként elnyert 27 ezer lejt a helyi gyümölcsfeldolgozó konyha felszerelésére fordítják.
Orotván ugyanakkor inkább a gyógynövény-feldolgozásra koncentrálnak. A Gyergyóditróhoz tartozó településen több mint 90 ezer lej értékű beruházás nyomán nyílik lehetőség a természetből, a helyi spontán flórából begyűjtött gyógynövények szakszerű feldolgozására. A beruházás költségeihez a Vidékfejlesztési Egyesület 44.600 lej vissza nem térítendő támogatással járul hozzá. A Hargita megyei ribizlitermesztőket tömörítő Ribes Egyesület pályázat támogatásáról azonban – a felmerült kérdések tisztázása érdekében – a bíráló bizottság a későbbiekben hoz döntést.

Új pályázati kiírások a láthatáron
Két új jelentkezővel, 48 tagúra bővült idén Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete: a közhasznú társasághoz a közelmúltban Vasláb és Csíkrákos önkormányzata jelezte csatlakozási szándékát – számolt be róla Márton István. A közhasznú társaság idei évi programjairól, pályázati kiírásairól egy hét múlva, február 14-én sorra kerülő közgyűlésen döntenek a Vidékfejlesztési Egyesület tagságát alkotó önkormányzatok. Ugyanekkor szavaznak a Vidékfejlesztési Egyesület 2019-es költségvetéséről és az idei programok lebonyolítására szánt pénzösszegekről is.
Márton István elárulta, az idei költségvetés elfogadását követően szinte azonnal közzéteszik az első pályázati kiírásokat. Az egyik pályázati lehetőség kifejezetten a Gyergyó térségében működő, a tej közös begyűjtésével és értékesítésével foglalkozó gazdaegyesületeknek szól, akik a Vidékfejlesztési Egyesülettől vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a felszámolás alatt álló gyergyóremetei tejporgyár eladásra kínált térségbeli tejbegyűjtő csarnokainak megvásárlására. A támogatási szándék már tavaly sem hiányzott: 2018 vége felé a Vidékfejlesztési Egyesület támogatásával Gyergyóremetén négy tejbegyűjtő pont került a helyi gazdaegyesület birtokába.
– Köztudott, hogy az egykori gyergyóremetei tejporgyárnak Gyergyó vidékén kiterjedt tejbegyűjtő hálózata volt. Az előkészített új pályázati kiírással támogatást kívánunk nyújtani ahhoz, hogy ezekből a tejbegyűjtő egységekből az érdekelt helyi gazdaegyesületek minél többet meg tudjanak vásárolni – hangsúlyozta lapunknak Márton István. Hozzátette, a tejüzem tejbegyűjtő egységeinek átvétele iránt számos községi gazdaegyesület komoly érdeklődést tanúsít, a téma pedig a januári, a gyergyói juh- és szarvasmarha-tenyésztő egyesületek képviselőivel lezajlott egyeztető gyűlésen is napirendre került. A térségben működő tejbegyűjtő pontok közül eleddig konkrétan a Vaslábon és Marosfőn működő négy egység, továbbá a Gyergyó­újfaluban, Gyergyó­al­fa­lu­ban, Gyergyócsomafalván, Gyer­gyó­szárhegyen, valamint Bél­bor­ban levő tejcsarnokok átvételéről volt szó. Utóbbi településen a remetei tejüzem öt tejbegyűjtőt működtetett: a helyi gazdaegyesület – a Vidékfejlesztési Egyesület kínálta pályázati támogatási lehetőséget kihasználva – mindent meg szeretné vásárolni. Márton István a támogatási program részleteiről, feltételeiről bővebb információt a február 14-i közgyűlést követően ígért.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek