Szerződéskötésre hívja pályázóit a Pro Economica Alapítvány: Jól vizsgáztak a gazdák és a falugazdászok is

November 10-től kezdődően egy hónapot biztosít a székelyföldi kisösszegű, azaz a 15 ezer eurós farmfejlesztési támogatási szerződések megkötésére a kedvezményezett gazdálkodóknak a Pro Economica Alapítvány. Hargita megyéből több mint kétezer gazdát várnak szerződéskötésre, az elszámolásokat pedig legkésőbb év végéig fogadják. A sok nyertes pályázat a falugazdászok munkáját is dicséri.

Becze István. Kivették részüket a pályázati munkából                                                            Fotó: Domján Levente

Pályázatírói, valamint szervezői, szaktanácsadói minőségükben is oroszlánrésze volt a székelyföldi falugazdászoknak abban, hogy a Hargita megyei gazdálkodók eredményesen szerepeltek a Pro Economica Alapítvány kisösszegű farmfejlesztési pályázati kiírásán – vallja lapunknak nyilatkozva Becze István, a falugazdász-hálózatot koordináló Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke. Mint arról korábban lapunkban beszámoltunk, az alapítvány 15 ezer euró értékű „de minimis” farmfejlesztési támogatására Székelyföldről a benyújtott 5293 pályázatából az elbírálók 4929 gazda pályázatát ítélték támogathatónak, ebből 2076 projektet Hargita megyéből nyújtottak be. A megyéből 1673 gazdapályázó magánszemélyként, 401 farm pedig jogi személyként részesült támogatásban. A sikeresen elbírált pályázatok fele a falugazdászok munkájához kötődik – tette hozzá Becze.
– Óriási lehetőségként tekintettünk arra, hogy az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program keretében külön támogatást biztosított a magyar kormány a székelyföldi kisgazdasá­gok fejlesztésére. A kiírás iránt már kezdettől nagy érdeklődés mutatkozott, a pályázati feltételek ismertetésére közel száz fórumot szerveztünk. Készítettünk előzetesen egy felmérést is: ennek keretében közel 2 ezer gazdálkodót kérdeztünk meg arról, hogy mire szeretne pályázni. Ugyanakkor segítettünk a pályázatok előkészítésében is. Nem a falugazdászaink írtak meg minden pályázatot, hiszen ez fizikailag is lehetetlen lett volna. Minden falugazdászt arra kértünk, hogy az önkormányzatoknál, gazdaszervezeteknél tevékenykedő szakemberek bevonásával – akik amúgy is nap mint nap kapcsolatban vannak a gazdákkal – alakítson ki környezetében, a hozzá tartozó községekben egy olyan pályázatíró hálózatot, ami által növelhetjük a megalapozott, és így sikeresen szereplő pályázatok számát. Hálózatban együttműködve sok pályázatot meg tudtunk írni. Örömmel mondhatom, hogy összességében a nyertes pályázatok fele hozzánk köthető. Azoknak a gazdáknak pedig, akiknek falugazdászaink írták a pályázatát, akikkel személyesen tudtak foglalkozni, nagyon nagy hányada nyert – fejtette ki Becze István.
A Pro Economica Alapítvány egyébként honlapján keresztül közzétette azt az ütemtervet, ami alapján a pályázatok finanszírozási szerződéseinek megkötését és az elszámolások benyújtását kezeli. Eszerint a támogatási szerződés megkötésére 2019. november 10. és december 10. között lesz alkalma a sikeresen pályázó gazdáknak, míg a kifizetési kérelmek elküldésének határidejét 2019. december 31-ben szabták meg.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...