2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Szerződésbontással fenyegetőzik a szolgáltató

Nem fogadta el a júliusi soros ülésén a gyergyószentmiklósi tanács a helyi E-Star által javasolt távhőszolgáltatási díjszabást, amelyet az Országos Árszabályozó Hatóság (ANRSC) is jóváhagyott. A szolgáltató szerződésbontással fenyegetőzik, és vaskos kártérítést követel. A döntést hosszas vita előzte meg, végül név szerint szavaztak a tanácsosok.

Tanácsülés. Nem fogadták el az új fűtésárat Fotó: Jánossy Alíz
Tanácsülés. Nem fogadták el az új fűtésárat Fotó: Jánossy Alíz

[dropcap]N[/dropcap]em szavazta meg a gyer­gyó­szentmiklósi tanács az E-Star által előterjesztett 7,5 százalékos áremelést, emiatt a szolgáltató szerződést bonthat és kártérítést követelhet. Ezzel az áremeléssel a távhő gigakalóriánkénti ára a jelenlegi 354,66 lejről 381,46 lejre növekedne, ezt viszont irreálisan magasnak találta a tanács.

Zsákutca
Zsákutcába került a tanács – jelentette ki Nagy Zoltán, Gyer­szó­szent­miklós alpolgármestere, a városi tanács júliusi soros ülésén. Az elöljáró arra apropózott, hogy az önkormányzat nem vitathatja az Országos Árszabályozó Hatóság (ANRSC) által jóváhagyott távhőárat, ha viszont mégis kifogásolnák, akkor jogi úton kérhetik az ár felülbírálását. Az alpolgármester és az MPP-frakció szerint ehhez azonban előbb el kellene fogadniuk a helyi távhőszolgáltató, az E-Star által javasolt árat, majd egy újabb tanácshatározattal kérni jogi úton az ár felülbírálását. Az RMDSZ-frakció amellett kardoskodott, hogy nem fogadhatja el a tanács az árat, egyúttal az irreálisan magasnak nevezett árképző tényezők felülbírálatát kérték. Az alpolgármester arra is emlékeztette a tanácsosokat, hogy az E-Star szolgáltató hivatalos levélben már korábban közölte az önkormányzattal, amennyiben nem fogadják el az ANRSC által is jóváhagyott díjszabásokat, szerződést bont, a távhőhálózat kiépítéséért pedig 35 millió lejig terjedő kárpótlást követel. Ugyanis, ha nincs érvényes szerződése a szolgáltatónak, akkor a törvények értelmében nem szolgáltathat. A szavazást megelőző vita során a két frakció egymást vádolta a kialakult helyzetért; az MPP-sek azzal érveltek, hogy azután emeltek árat, ahogy az RMDSZ-frakció kérte az energia-árszabályzó hatóságnál az ár felülbírálatát; az RMDSZ-esek pedig arra emlékeztették az MPP-seket, hogy vállalják a felelősséget azért, mert kiszervezték a távhőszolgáltatást egy magáncégnek.

Név szerint szavaztak
Végül a név szerinti szavazás mellett döntöttek, hogy a jegyzőkönyvben nyoma maradjon, ki mire szavazott. Az ülésről négy tanácsos hiányzott: Simon Katalin, Benedek Árpád és Ferencz Júlia a polgári párt, illetve Farkas Zoltán az RMDSZ soraiból. A jelen lévő MPP-s tanácsosok mindegyike igennel szavazott a határozattervezetre, így Czink Attila, Kari Attila, Málnási Huba, Vadász-Szatmári István, Szőcs László, Sikó Gyula, Kastal László és Nagy Zoltán szavazott az áremelésre.
Az RMDSZ-esek közül Lázár Zoltán ez alkalommal nem élt a szavazati jogával, Bányász Lehel nemmel szavazott, míg Bajkó László, Keresztes Zsombor és Szőcs Tivadar tartózkodott. A nyolc támogató szavazat azonban nem volt elég az új távhőár elfogadásához. Ezek után okafogyottá vált arról a határozattervezetről dönteni, amelyben az új távhőár árképző paramétereit kívánták volna jogi úton felülbíráltatni. Felvetődött az a kérdés is, ha a szolgáltató szerződést bont, fűtés nélkül maradnak-e a tömbházlakók és azok az intézmények, amelyek csatlakoztak a távhőhálózatra. Nagy Zoltán alpolgármester szerint ez a veszély nem fenyeget senkit Gyer­gyó­szentmik­lóson, ugyanis ez esetben az önkormányzatnak vissza kell vennie és működtetnie a szolgáltatást. A törvény is erre kötelezi – tette hozzá a városvezető.

Jánossy Alíz

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb