Szerződésbontás lett a vége

Zetelaka: itt a járda, hol a járda?

1 728

A helyiek szerint csapnivaló munkát végzett, nem tartotta a határidőket a járdaépítés jogát liciten elnyerő bákói cég Zetelaka községben, ahol közel egy éve tart a 2,8 kilométeres járda építése. A bákóiakkal szerződést bontottak, a cég hibájából történt újabb baleset miatt pert fontolgatnak.

Silány anyagokkal dolgozott a bákói cég. Minősíthetetlen munka Fotó: Nagy Attila

Hargita Megye Tanácsa 2016-ban indította el a 2018-ig tartó Járdaprogramot, azzal a céllal, hogy a megyei utak mentén járdák épüljenek. Első körben két település, Gergyóalfalu és Zetelaka élt a pályázati lehetőséggel, hogy a megyei tanács finanszírozásával járda épüljön a községekben. A megyei önkormányzat testülete 2016 júliusában határozatot hozott a műszaki-gazdasági tervek jóváhagyásáról.

Kicsiben jó volt, nagyban elbukott
A kivitelezés jogát mindkét községben a bákói székhelyű DASRICOM Kft. nyerte el. A cég jól indított Gyergyóalfaluban, határidőre elkészültek a térkövezéssel a Petőfi Sándor Művelődési Ház előtti 160 méteres szakaszon. Zetelakán viszont már csúszással fogtak hozzá a 2,8 km hosszúságú, a falu teljes hosszán áthaladó járda építéséhez. A kivitelezést bonyolította és akasztotta, hogy az eredeti terveket több ízben is módosítani kellett, nem mellesleg a cég – a megrendelők szerint – pancser munkát végzett. A terv szerint a járdaszakasz megépítését tavaly szeptember végére kellett volna befejeznie, de háromszor is halasztást kért. A megyei tanács elnöke, munkatársai több ízben kiszálltak a helyszínre, egyeztettek a zetelaki polgármesterrel, a kivitelezővel, de nem sok eredménnyel.

Már a második baleset
A papíron már decemberben kész, de azóta is fedetlen betonsánc miatt már több baleset is történt Zetelakán, autók csúsztak be a sáncba, emberek szenvedtek balesetet, szorultak kórházi kezelésre. Legutóbb július 30-án, hétfőn sérült meg egy személy – jelezte tegnap a járdakálvária miatt felháborodott, a bákói céget szélhámosnak nevező Nagy Attila polgármester.
– A gyenge minőségű és lassú ütemű kivitelezés során többszöri haladékot kérő és kapó kivitelezőnek a télen kellett volna megöntenie a hiányzó beton fedőelemeket. Az összes fedőelemet leszállította, de azok használhatatlanok, nem fogják elbírni az akár több tíz tonnás teherautók súlyát. A kivitelező aljas trükköt próbált meg és közel egy év alatt sem fejezte be a munkát, és amit elvégzett, az is minősíthetetlen. Éppen ezért a múlt héten szerződésbontásra került sor – közölte lapunkkal az elöljáró.

Talán perelni sem érdemes
A szerződés felbontása újabb késedelmet jelent az elhíresült zetelaki járdaügyben, mert a terveket aktualizálni kell, újabb közbeszerzési eljárást kell kiírni az elmaradt, a nagyon nyomott áron dolgozó cég által áfával együtt 135 ezer lej értékűre becsült, de valójában ennél többre rúgó munkálatok kivitelezésére.
A polgármester elmondta: tegnap telefonon egyeztetett Borboly Csaba megyeelnökkel, a megyei tanács munkatársai­val pedig személyesen, és azt az ígéretet kapta, hogy minden segítséget megadnak ahhoz, hogy mihamarabb sikerüljön lebonyolítani a szükséges procedúrát. Nagy Attila polgármester abban reménykedik: a második felvonásban sikerül felelősségtudatos céget találni az elmaradt munkálatok (aszfaltozás, fedőelemek elhelyezése) befejezésére.
A községvezető a minapi baleset után fontolgatott perrel kapcsolatosan egyelőre még nem tudott biztosat mondani, viszont az ügyvéddel való konzultálás után néhány tény már letisztult: a zetelaki önkormányzat nem indíthat pert az ügyben, csak a céggel szerződött megyei tanács vagy a balesetet szenvedett személy, viszont nagyon kicsi az esélye annak, hogy az időközben fizetésképtelenné vált kivitelezővel szemben megéri fellépni sikeres kártérítési követeléssel.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek