Szerződés nélkül többet fizetnek

Kötelező szemétszállítás

44

Kötelező igénybe venni a szemétszállítást Gyergyószent­miklóson. Aki nem köt szerződést, azzal szemben szigorúbban lép fel az önkormányzat. A cél az, hogy ne kerüljön a hulladék a mezőre, patakmedrekbe.

Rengeteg szemét kerül a mezőre. Ennek vetnének véget                                                         Fotó: Lázár Hajnal

Évről évre felgyűl a szemét Gyergyószentmiklós közelében a patakpartokon, a mezőn, helyenként illegális szemétlerakók alakulnak ki. Válogatás nélkül mindent kihordanak a mezőre: háztartási szemetet, építkezési törmeléket, régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai készülékeket, így veszélyes hulladék is akad bőven.
Önkéntesek időről időre összegyűjtik a kihordott hulladékot, egyes területtulajdonosok pedig úgy próbálják megoldani a helyzetet, hogy meggyújtják a szeméthalmokat. Valójában egyik próbálkozás sem tűnik hatékonynak, ugyanis a szemét nagyon gyorsan visszagyűl, jelentős része pedig nem is ég el. A felelőtlen szemetelők szennyezik a környezetet és sok bosszúságot okoznak azoknak a területtulajdonosoknak, akiknek például kaszálójuk szélén emelkedik hulladékhalom, s tehetetlenek az ügyben. Bár Gyergyószentmiklóson a mezőre vezető utakon több helyen figyelmeztetik a lakosokat, hogy tilos szemetet kihordani, ezt sokan nem veszik figyelembe, s attól sem tartanak, ha a helyi rendőrség tetten éri, és büntetést kell fizetniük. A probléma gyökere, hogy sok lakos nem rendelkezik szemétszállítási szerződéssel, ezért próbál törvénytelenül megszabadulni a háztartásában felgyűlt hulladéktól. A helyi önkormányzat a helyzet orvoslása érdekében igyekszik lépéseket tenni. A legutóbbi tanácsülésen napirendre került a szemétszállítási szerződések ügye. Mint elhangzott: a közszolgáltatásokat szabályozó törvény értelmében mindenkinek kötelessége szemétszállítási díjat fizetni, hiszen mindenki termel szemetet, legyen az magánszemély vagy vállalat, s aki nem köt szerződést e szolgáltatásra vonatkozóan, az büntethető. Annak érdekében, hogy mindenki megkösse a szerződést, határozatot fogadott el a testület. A városháza műszaki igazgatója, Fodor Vanyó Csaba elmondta, a hulladékgazdálkodást végző vállalat írásban tájékoztat minden érintettet a kötelezettségükről, s határidőt is megszab, amíg kötelességük megkötni a szerződést. Amennyiben a határidő lejárta után is lesznek olyanok, akik nem teszik meg az elvárt lépéseket, az ügy a polgármesteri hivatalhoz, valamint azon keresztül a helyi rendőrséghez kerül. A rendőrök felkeresik a szolgáltató által megadott címeket, hogy kiderítsék, használatban van-e az ingatlan. Ha igen, ismét felszólítás következik, és újabb határidőt kapnak az érintettek a szerződéskötésre. Aki ezután sem tesz eleget kötelezettségének, az pénzbírságra számíthat, a szemétszállítási díjat pedig adójára terhelik.
A tanácsülésen elhangzott, a cél az, hogy minden háztartásból és cégtől a szemétszállító vállalat gyűjtse össze a szemetet és senki ne vigye azt a mezőre.
Gyergyószentmiklóson egyébként a háztartási hulladék elszállításáért havonta 9 lejt kell fizetniük a magánszemélyeknek, jogi személyek pedig 138 lejt.

Lázár Hajnal

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.