Szervezésben haladtak

Márton László Szilárd Fotó: Kertész László

A tavalyi év nem a konkrét munkálatokról szólt, sokkal inkább szervezési kérdésekben tudtak előrelépni Gyergyócsomafalván, erre az évre azonban több fejlesztést terveznek. Márton László Szilárd polgármester lapunknak kifejtette: az új pályázati kiírások nem kedveznek a településnek, ennek ellenére amit lehet, igyekeznek megvalósítani.

Márton László Szilárd Fotó: Kertész László

Főként a hivatal szolgáltatásainak terén változtattak az elmúlt évben – mondta Márton László Szilárd polgármester, kifejtve: a vízszolgáltatást saját jogi személyiséggel rendelkező szolgáltató vette át, a hulladékgazdálkodás terén pedig matricás rendszert vezettek be, emellett a szelektív hulladékgyűjtésbe is határozottabban sikerült belevágniuk. Mindezek mellett a belterületek újrasorolásának elkezdését említette a polgármester, majd sikertörténetként említette a község szociális központjának tevékenységét, amiért beindult az élet az intézményben: ez a szervezett programok számában és látogatottságában is megmutatkozik.
Megvalósításokat illetően a felújított Borsos Miklós teret említette, megjegyezve: jelenleg már a munkálatokat követő utolsó ellenőrzéseket végzik. A tapasztalt nehézségeknél az új pályázati kiírásokat hozta fel, mondván, nem kedveznek azoknak a településeknek, amelyek korábban sikeresen pályáztak, így Csomafalvának sem. Példaként rámutatott, a hátramaradt útszakaszok aszfaltozására és a mezei utak felújítására sem tudtak pályázni, utóbbi esetében azért, mert nincs vasút és országút, amelyet tehermentesíthetnének, így pedig nem érték el a szükséges pontszámot.
Mindezen nehézségek ellenére több terve is van a községvezetésnek erre az évre. Kormányprogramból építenének óvodát Szászfaluban – a polgármester elmondása szerint jó lenne, ha ezt idén nemcsak elkezdenék, hanem be is fejeznék. Tájházat is létrehoznának, erre megnyert uniós pályázata van a településnek. Ugyanígy sikeres pályázattal rendelkeznek a szennyvízhálózat modernizálására is, a településvezető azonban közölte: a különböző jóváhagyási procedúrák miatt nem lát esélyt rá, hogy ezt még idén elkezdhetik.
Mindezek mellett kormányprogramból a közvilágítás felújítása is a tervek között van, ugyanakkor kisebb javítási munkálatokat is eszközölne a polgármester: elsősorban a kövezett utcák felújítása a cél, és saját forrásból a mezei utakra is áldozna a településvezető.

Kertész László