2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Szertartásteret képeznek ki a temetőben

Átalakul a gyergyó­szent­miklósi római katolikus temető ravatalozójának környéke, a munka még a héten elkezdődik – mondta Nagy Zoltán alpolgármester. Csendes szertartásteret alakítanak ki, mely méltó a temetkezési ceremóniához.

Az átalakítás kezdéséről egyeztettek a római katolikus temetőben
Az átalakítás kezdéséről egyeztettek a római katolikus temetőben

Helyszíni egyeztetést tartottak kedden Gyergyó­szentmiklóson a római katolikus temetőben, az egyház, a kivitelező, a tervező, valamint az önkormányzat munkatársai egyeztették a tennivalókat, hiszen a napokban elkezdődik az átalakítás. A tervek szerint megújul a bejárat, 215 négyzetméteren befedik és az utca zajától hangszigetelt fallal választják el a ravatalozó előtti teret, hogy a szertartásokat ne zavarja a forgalom zaja. A tetőszerkezet építéséhez főként fa elemeket használnak, és nagyrészt fából, valamint üvegből készül a választófal. A jelenleginél kisebb bejáratot alakítanak majd ki, a székely kaput elköltöztetik, a sírkert másik bejáratához helyezik át. Térkővel és andezitlappal burkolják a szertartástér padlóját, ugyanakkor padokat is elhelyeznek a ceremóniákon résztvevők számára.
A kivitelezővel kötött szerződés értelmében négy hónap alatt kell elvégezni a munkát, azonban Nagy Zoltán alpolgármester azt mondta, szeretné, ha még a tél beállta előtt sikerülne a végére járni. Hozzátette, az időjárás, valamint a temetkezések száma is befolyásolja, milyen ütemben tudnak majd haladni a munkások. Az alpolgármester kifejtette, az eddig megszokottakhoz képest több változás lép érvénybe a munka ideje alatt.
– Fontos tudnivaló, hogy a temetések javasolt időpontja délután négy óra lesz, így mindennap addig az óráig tud dolgozni a kivitelező, a déli imádkozás idején természetesen leáll a munka – részletezte Nagy Zoltán.
Megjegyezte, szervezés szem­pont­jából lényeges az is, hogy a temetések a régi kicsi ká­pol­nából történnek majd, a rész­vétnyilvánítás a megszokott helyen lesz, de az eddigiektől eltérően nem az udvarról lesz a bejárat, hanem az út felőli ajtón, amit jelenleg szolgálati bejáratnak használnak.
A szertartástér kialakítására 298 ezer lejt hagyott jóvá a tanács helyi a költségvetésből. A városvezetés egyébként további fejlesztést is tervez a temető környékén, az év elején bemutatott beruházási listán szerepelt egy parkoló kialakítása is a temető mögötti részen, amely a temetésre érkező autók számára biztosítana helyet, kiküszöbölve a jelenlegi kaotikus parkolást és nehézkes közlekedést.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb