Szerették Gyergyót Budapesten

102

Budapestre költözött Gyergyó­szék, a helyi Magyarság Házában tartott kétnapos rendezvénysorozat közel ezer látogatót vonzott – számolt be tegnap sajtótájékoztatón Fórika Sebestyén, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ (GYMK) igazgatója. Kiemelte, minden egyes programpont körül érezni lehetett az érdeklődők érzelmi kötődését, mindez pedig olyan személyek esetében is megnyilvánult, akik sosem jártak Gyergyószéken, sőt Székelyföldön sem.

Sikeres rendezvényről számolt be Fórika Sebestyén. Lesz folytatása Fotó: Kertész László

A budapesti Magyarság Háza vezetősége rámutatott: korábban nem tapasztaltak ehhez fogható érdeklődést, ami azt jelentheti, hogy az anyaországiak egyre jobban kötődnek Erdélyhez, Székelyföldhöz – tolmácsolta Fórika Sebestyén. Hozzáfűzte: több résztvevő is Gyer­gyószékről származott el, így a rendezvény jó lehetőség volt a találkozásra.
Gazdag programkínálattal utazott közel száz gyergyószéki a magyar fővárosba, a legsikeresebb programpontnak pedig a Hóvirág Néptáncegyüttes által bemutatott Gyilkos-tó legendája táncjáték, valamint a Benedek Árpád és Czink Attila által összeállított gasztronómiai bemutató és kóstoló bizonyult, ahol előzőleg száz érdeklődőre számítottak, ehhez képest pedig 250 személy lakott jól.
Fórika Sebestyén kiemelte, hatalmas köszönet illeti a helyi cégeket és vendéglátósokat, név szerint Kovács Lászlót, Hoffmann Györgyöt, Erdélyi Róbertet, valamint Kovács Attila séfet, akiknek jóvoltából helyben készítették el az ételeket, ugyanakkor eszközökkel is hozzájárultak a programpont sikerességéhez.
Az említett programok mellett A székely határőrök nyomában címmel könyvbemutatóval egybekötött konferenciát tartottak, Színnel-lélekkel Székelyföldön címmel fotókiállítást szerveztek, levetítették Dezső Mátyás Világszép Gyilkos-tó című ismeretterjesztő dokumentumfilmjét, sőt székely humoresttel is készültek.
– Értékes találkozásokat hozott a rendezvény, rendkívüli nyitottságot tapasztaltunk a Magyarság Háza vezetőségének részéről, amelynek eredményeképp várhatóan folytatása is lesz az együttműködésnek – jegyezte meg Fórika Sebestyén.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek