Szeretet költözik a „kicsi kultúrba”

72

Ideiglenes székhelyéről, a kántorlakból el kell költözzön az oroszhegyi Tamási György Szeretetház. Nem maradnak úton a gyermekek és nevelőik: a polgármesteri hivatal tágasabb, szebb, kertes otthont biztosít számukra a régi községházában, a „kicsi kultúrban”.

Kilenc éve, 2007 óta működik Oroszhegy községben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Szeretetotthona. A Tamási György nevét viselő kisegítő és délutáni foglalkoztató központ a katolikus egyház felajánlásával ideiglenes lakhelyet kapott az akkor éppen üres kántori lakban. Nemrégiben az egyháztanács úgy döntött, hogy visszaadja a háznak eredeti rendeltetését, azaz a község új kántora költözik be az ingatlanba.
Ugyanakkor kiürült a község központjában álló impozáns épület, az egykori községháza: a korábban az épületben működő közbirtokosság saját székhelyet épített, a három termet elfoglaló gyógyszertárt az Egészségházba, a családorvosi rendelő mellé szervezik át, a legnagyobb teremben lévő falumúzeumot pedig áttelepítik a tájházba – így a polgármesteri hivatal jóvoltából hamarosan ide költözhet be a Szeretetotthon.
– Ha akartuk volna, sem alakulhatott volna jobban – vélekedett a szerencsés költözködésről Bálint Imre Elemér polgármester. Mint mondta, tudja, hogy a régi székhelyet megszerették, megszokták a Szeretetház lakói, de bízik benne, hogy az új otthonukat is hamar megkedvelik a gyermekek és nevelőik.
Az épület lakható állapotban van, de ahhoz, hogy a célt szolgálja, belső átalakításokra van szükség, például egy konyha és a mellékhelyiségek kialakítására, meg apróbb javítgatásokra, a helyiségek kimeszelésére. Az átalakítással járó költségeket az önkormányzat állja.
– Felmértük a terepet, tokkal-vonóval körülbelül 20 ezer lejbe fog kerülni, ez nem tétel egy hivatalnak – mondta az elöljáró. Hozzáfűzte, személyesen is nagyra értékeli a 25–40 hátrányos helyzetű gyermekkel foglalkozó Mihály Anna és Bálint Pál Edit munkáját. Az új otthon másik előnye a kert, ahol játszhatnak, de akár kertészkedhetnek is majd a gyermekek.
– Böjte atya ügye fontos, mellé kell állni lóval, zabbal – jelentette ki határozottan az oroszhegyi polgármester. De nemcsak ő tartja szívügyének a napi tányér meleg ételre, szeretetre érdemes gyermekek sorsát, hanem a helybéliek is. A Bolygó közbirtokosság a tűzifát biztosítja, a helyi Vidéki pékség a mindennapi kenyerüket, az oroszhegyi emberek pedig, ahogy Bálint Imre Elemér fogalmazott, „kinek mije van és amivel tud”, saját terményekkel segítik a Tamási György Szeretetotthon lakóit.

Lázár Emese

[box type=”shadow” ]Az Oroszhegy központjában álló régi községháza Fekete Benjámin tervei alapján, neoklasszicista stílusban épült a Millennium évében. Felépítésének Tamás Pál jegyző és Tamás Ágoston bíró voltak a fő kezdeményezői. Az impozáns épületben több évtizeden át iskola működött, itt volt a közbirtokosság, a falumúzeum és a patika is. Mivel számos kulturális eseménynek, rendezvénynek otthont adott, a helyiektől a „kicsi kultúr” nevet kapta.

Oroszhegy _regi kozseghaza_Balint Imre Elemer fotoja_SZ [/box]

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.