Szerény eredmény, de jobb a tavalyinál

Egyetlen színtízes diák van Hargita megyében

209

Ahogy már megszokhattuk, az eredmények kissé elmaradnak az országos átlagtól, ám a tavalyinál jobbak. Ismét a román­vizsga bizonyult a legnehezebbnek, a matek sem volt sokaknak könnyű, viszont a magyarvizsgán szép eredmények születtek. Akik elégedetlenek voltak a kapott osztályzattal, tegnap estig óvhatták meg azt.

A nyolcadikosok vizsgajegyeikkel szembesülnek. Megmérettetés Fotó: László F. Csaba

Országos szinten közel 146 105 nyolcadikos tanuló tette le az értékelő vizsgát, és 73 százalékuknak sikerült 5-ös feletti átlagot összehozni – derült ki tegnap délben, amikor a tanügyminisztérium honlapján nyilvánosságra hozták a június 18–21. között lezajlott országos értékelő vizsga eredményeit. A jegyeket és az azokból kiszámított átlagot az iskoláknál is kifüggesztették, és bár online már látható volt, nagyon sok tanuló böngészgette inkább a kinyomtatott táblázatokat.

Maros megyében javítottak
Görbe Péter főtanfelügyelő közölte, hogy megyénkben az átmenési arány 68,13 százalék. Igazából ez egy jelképes határvonal, az 5-ös és 5-ös fölötti médiákat sorolják ide. Jelképes egyrészt, mert közel sem jelenti azt, hogy az adott tanuló mindegyik vizsgatantárgyból megírta az 5-öst, és azért is, mert tulajdonképpen bármilyen eredménnyel, akár a 3,42-es átlaggal is lehet jelentkezni még középiskolába is. Az óvások előtti eredmény a tavalyi 64,22 százaléknál mindenképpen jobb – tette hozzá a főtanfelügyelő. Görbe még elmondta, hogy nálunk különösebb gondok nélkül jártak le a vizsgák, és egyetlen tanulót sem kellett kizárni. A dolgozatokat Maros megyében javították, a megyénkbeli javítóközpontban pedig a Kovászna megyeieket osztályozták.

Románok az élen
A tanfelügyelőség honlapján több táblázat is tanulmányozható, amelyek alapján elemezni lehet a fellebbezés előtti eredményeket. A vizsgákra 2632-en iratkoztak be, de 75-en nem jelentek meg, volt olyan tanuló is, aki két vizsgát letett, a harmadikat viszony kihagyta. 1742 tanulónak van 5-ös feletti átlaga, és a megyénkben egyetlen tanulónak, a csíkszeredai Liviu Rebreanu Általános Iskolába járó Coja Petru Ioannak sikerült színtizes médiát produkálnia.
Egyébként Bukarestben és Iași megyében van a legtöbb színtizes átlag, a másik véglet a szomszédos Kovászna megye, ahol egyetlen ilyen eredmény sem született.
Érdekes statisztikai adat az is, hogy a kisérettséginek is nevezett vizsgán elért átlag alapján az első 12 helyen román tannyelvű tanintézményekben tanuló diákok vannak, az első, aki magyar nyelvből is vizsgázott, a 13. helyre került 9,61-es médiával (ő Dietrich Ingrid, a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola tanulója).
Vannak olyan iskolák is megyénkben, ahol az összes vizsgára beiratkozott tanulónak sikerült elérnie az ötös átlagot – ilyen például a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium és a Benedek Elek Pedagógiai Líceum, de majdnem száz százalékos a jelképes „átmenési arány” a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnáziumban is. Ugyanakkor olyan tanintézmény is van jócskán, ahol a vizsgázók fele vagy annál is kevesebb diák szerezte meg összben az ötöst.

A magyar jól ment
A román bizonyult ezúttal is a legnehezebbnek, a legtöbb jegy 5–5,99 között mozog, és 287 tanulónak nem sikerült elérnie a 2-es osztályzatot sem. Négy tízes dolgozat van a megyében, egyik a tölgyesi általános iskolában „született”, a többi három pedig a csíkszeredai Liviu Rebreanu Általános Iskolában.
A matematika is újfent kemény diónak bizonyult, sokkal több a gyenge dolgozat, mint a nagyon jó. A legtöbb jegy (514) 4–4,99 közötti, de 208 tanulónak még 3-asra sem sikerült megoldania a feladatokat. Mindössze 8 darab tízes dolgozat szerepel a tanfelügyelőség nyilvántartásában.
Magyar nyelv és irodalomból születtek a legjobb eredmények, 5-ös alatti értékelést viszonylag kevés dolgozat kapott, 647 tanulónak viszont sikerült 8–8,99 közötti jegyet szereznie, és a megyében 17 tízes van, ebből négy a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumból származik.
A jegyükkel elégedetlen tanulók tegnap 20 óráig tehették le fellebbezési kérésüket. A dolgozatokat június 28-ig javítják újra, a végleges eredményeket pedig 29-én ismertetik. A vizsgán elért átlag 80 százalékban számít bele a felvételi jegybe, a fennmaradó 20 százalékot az 5–8. osztály tanulmányi átlaga teszi ki.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek