2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Szerelem, háború és színház

Az évad második bemutatójára készül a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház. Sardar Tagirovsky rendezésében viszik színpadra a Nyina, avagy a kitömött sirályok törékenységéről című darabot.

Zajlanak a próbák, néhány nap múlva bemutató Fotó: Figura Stúdió Színház
Zajlanak a próbák, néhány nap múlva bemutató Fotó: Figura Stúdió Színház

A háború, a szerelem és a színház örök hármasságáról szól az előadás, amelynek ősbemutatóját pénteken tartják a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban. A rendező Sardar Tagirovsky azt mondta, e három tényező folyamatosan jelen van az életünkben, mind a történelem, mind pedig a hétköznapok során, még ha azt hisszük is, hogy éppen nem így van.
– A háború folyamatosan kapcsolatban van velünk az őseink által, ugyanakkor mindig érezni lehet annak a veszélyét is, hogy közeledik valami – fogalmazott a szerző, utalva a napokban történt merényletekre is, amelyeket némelyek a harmadik világháború kezdetének neveztek.
Hozzátette, igen aktuálisnak érzi a darab mondandóját:
– Matei Vişniec szereplői a második világháború előtti időben élnek, a száz évvel ezelőtti létből próbálnak kommunikálni velünk, a mai emberrel – mondta.
A rendező megjegyezte azt is, a színház ugyanúgy zsigeri természetünkben van, mint a szerelem vagy a háború. Az előadás kapcsán Sardar Tagirovsky kifejtette, javarészt improvizációra épül, van egy cselekményvázlat, bizonyos részeket megrendezett, de szabadabb események is vannak, e kettősségtől válik álomszerűvé az egész.
Mint kiderült, a szakember jól érzi magát Gyergyó­szent­miklóson, azt mondta, nagyon szeret a Figura színészeivel dolgozni, hiszen türelmesek, alázatosak és őt magát is inspirálják a munka során.
A rendező elmondta azt is, a bemutatóval nem zárul le a munka, hiszen ő rendszerint követi az előadásokat és még utólag is dolgozik rajtuk a színészekkel.
– Lényegesnek tartom, hogy ne csak a premier legyen különleges, hanem minden előadásnak meglegyen a saját ünnepi fontossága – fogalmazott Sardar Tagirovsky.
A péntek esti 7 órai ősbemutatót követően vasárnap és jövő kedden is megtekinthető lesz a darab a Figura Stúdió Színház nagytermében. Jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb