2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Szerbek jönnek az SZKC-ba

Amíg a játékosok a pihenőszabadságukat töltik, addig a Szé­kelyudvarhelyi KC vezetősége javában dolgozik, építik a soron következő idény együttesét. A tavalyi keretből öten távoznak, a tegnap két új kézilabdázó nevét hozta nyilvánosságra a Challenge-kupa-győztes klub. Egyikük ellenfélként megfordult már a városi sportcsarnokban, mindketten tudják, milyen bajnoknak lenni.

Katarból érkezik Székelyudvarhelyre Sajin
Katarból érkezik Székelyudvarhelyre Sajin

Mielőtt leírnánk, hogy kiket is igazolt a Székelyudvarhelyi KC férfi kézilabda-együttese, azelőtt lássuk, kik nem lesznek a soron következő idényben. A klubot öt játékos hagyja el különböző okokból – nem hosszabbították meg lejárt szerződésüket, közös megegyezéssel elváltak útjaik, vagy éppen a visszavonulás mellett döntött a sportoló. Három már közülük talált is új csapatot, Komporály Attila a magyar élvonalba igazolt, Orosházán folytatja pályafutását, Shota Tevzadze a Nemzeti Liga újoncához, a Resicabányai HC-hez írt alá, míg Ionuț Ramba a román aranyérmestől, a Nagybányai Minaurtól kapott szerződést. Ferenczi Botond egyelőre még nem írt alá sehová, míg Mitko Stoilov a visszavoulás mellett döntött.
Helyükre az SZKC-nak új igazolásokat kell szereznie a nyári időszakban – az együttes július közepén kezdi el a felkészülést a jövő szezonra –, két kézilabdázó nevét tegnap jelentette be hivatalos honlapján. Mindketten Szerbiában születtek, ott nevelkedtek, aztán eligazoltak, több évet idegenlégióskodtak, így számukra nem újdonság az új légkör. Milan Sajin és Mitar Markez nevét remélhetően a szurkolók gyorsan megtanulják, játékukkal, tudásukkal kiveszik maximálisan részüket a sikerekből.
Milan Sajin idén töltötte be huszonkettedik életévét, a balátlövő a szerbiai Verbászban született, ott is nevelkedett. Már tizenhat évesen bemutatkozott az első osztályban a helyi együttes, az RK Carnex színeiben. Ezt követte még egy év hazájában, az RK Zomborban (2009/2010-es szezon).
2010-től már más kontinensen próbálta ki magát a 197 cm magas, 96 kg-os kézilabdázó, Katarba igazolt, ahol ez idáig két gárdában szerepelt: a Qatar Sports Clubnál és az El Jaish Qatarnál. Egészen jól ment a játék neki, két ízben hódította el csapatával az Ázsiai Bajnokok Ligáját.
Az SZKC másik igazolása már járt Székelyudvarhelyen ellenfélként. Mitar Markez is Szerbiában, Zomborban született, idén tölti huszonötödik életévét. Karrierjét a szerb első osztályban, a RK Crvenkában kezdte a jobbszélső, illetve jobbátlövő poszton is bevethető sportoló. Innen igazolt a 2010/2011-es idényben a Montpellier HB-hez, ahol francia bajnok lett, szerepelt a Bajnokok Ligájában.
Ezután jött a Bundesliga, a 2011–2014-es időszakot a Frisch Auf Göppingenben töltötte. Két szezonban a klubcsapattal az EHF-kupában szerepelt, a 2011/2012-es idényben a Székelyudvarhelyi KC-val is megmérkőztek, Markez azon a párosmeccsen ötször volt eredményes. Abban az évben meg is nyerték a trófeát.
A 191 cm magas, 85 kg-os kézilabdázót hétszer hívták be a szerb nemzeti válogatottba, a legutóbbi szezont az osztrák bajnokcsapatnál, az Alpla HC Hardnál kezdte el, januártól pedig átigazolt a szintén ausztriai Union Leobenhez.
Sajin a 88-as, Markez pedig a 77-es mezt ölti majd magára a Székelyudvarhely KC-ban – adta hírül a csapat hivatalos honlapja.

Józsa Csongor

Mihalcea az ideális csapatban

Az egyik legolvasottabb román szakportál az idény végén szavazást rendezett, olvasóival együtt megválasztották az év csapatát. A handbalvolei.ro két héttel ezelőtt arra kérte olvasóit, nevezzék meg, kik voltak a szezon legjobbjai. A szavazatokat az elmúlt hétvégéig várták, ezek feldolgozása után hirdették ki a posztok legjobbjait. Voksolni a Székelyudvarhelyi KC kézilabdázóira is lehetett.
Egy SZKC-játékos is bekerült a szezon ideális csapatába, a legjobb jobbszélsőnek az olvasók Mihalcea Andreit választották, aki a szavazatok több mint negyedét, azaz 26 százalékát szerezte meg, ezzel pedig a mezőny legjobb kézilabdázója is lett.
Az ideális csapat a honlap alapján: Tatai Péter (kapus, Nagybányai Minaur), Nicușor Negru (balszélső, Bukaresti CSM), Alin Șania (balátlövő, Dunărea Călărași), Steffen Stegavik (irányító, Nagybányai Minaur), Jakov Vrankovics (jobbátlövő, Bukaresti Dinamo), Andrei Mihalcea (jobbszélső Székelyudvarhelyi KC), Antonio Pribanic (beálló, Nagybányai Minaur).

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb