2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Szépvízen dolgoztak a diákok

Tizenhat középiskolás vett részt a tegnap zárult szépvízi kalákatáborban, amelynek résztvevői az örmény templom falát tisztították. A tavaly megkezdett sziszifuszi munkának valamivel több mint egyharmada készült el a tábor végére.

Aprólékos munkát végeztek a diákok. Színterek Fotó: Daczó Katalin
Aprólékos munkát végeztek a diákok. Színterek Fotó: Daczó Katalin

[dropcap]A[/dropcap] szakértők néhány évvel ezelőtt állapították meg, hogy a több mint 250 éves szépvízi örmény templom faláról el kell távolítani a több rétegben rákent olajfestéket, mert csak így lehet megóvni és felújítani az épületet. Az igen időigényes munkát tavaly kalákatábor keretében el is kezdték, s a munkát az elmúlt héten Szépvízen táborozó középiskolás diákok folytatták, de még így sem sikerült eltávolítani az olajfestéket a templombelsőből: a munkának nem egészen 40 százalékánál tartanak.
– Nagyon lassan lehetett haladni – közölte a marosvásárhelyi Kali Edina –, attól függően, hogy milyen helyen és milyen vastagon volt felkenve az olajfesték. Volt, ahol találtunk festményeket, falképeket, ott sokkal finomabban kellett leszedni a festékréteget, jobban kellett vigyázni. De jólesett, hogy itt voltunk, s ahogy teltek a napok, látszott, hogy dolgoztunk és haladtunk is.
A táborozók – akik között szépvízi örmény gyökerekkel rendelkező diákok is akadtak – délutánonként üvegfestést tanultak egy meghívott szakember irányításával, és kis üvegplakettekre örmény motívumokat festettek. Volt megemlékezés az örmény genocídiumról, meglátogatták a falu nevezetességeit, a római katolikus templomot, a tavat, és „harácsoltak” is a faluban, vagyis játékos gyűjtőakcióban vettek részt, helyi jellegzetességeket kellett felkutatniuk. Végül bekapcsolódtak a falu hétvégi Szent László-ünnepébe is.
A tábort a Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesület, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület, valamint a Csíkkörzeti Szentháromság Alapítvány és az örmény egyház szervezte a Bethlen Gábor Alap és a Zuglói Örmény Kisebbségi Önkormányzat támogatásával – tájékoztatott Zakariás István, a szépvízi örmény egyház gondnoka. Ugyancsak tőle tudtuk meg, hogy mostantól folyamatos lesz a munka: a faltakarítást és ezzel párhuzamosan a javításokat szakmunkások végzik.
– Falkép-restaurátorok megvizsgálták már a felület nagy részét, de vannak még olyan szakaszok, ahonnan előkerülhetnek fontos falfestések, díszítések. Erre odafigyelünk – mondta Zakariás István. – Lesz még szeptemberben egy kalákatáborunk egyetemistáknak, és szeretnénk októberre a templom belsejét megtakarítani és kijavítani. A festés majd azután következik.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,333RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb