Szépülget Szentegyháza

74

A megyei tanács költségvetéséből lehetetlen volt beruházni a település fejlesztésébe, ezért a minisztériumnál lobbiztak, sikerrel. Így még idén sikerült leaszfaltozni néhány utcát Szentegyházán, és a modernizálást folytatják.

A Május 1. utca aszfaltozása. Elégedetlenek a költségvetéssel, más forrásokat igyekeztek bevonni
A Május 1. utca aszfaltozása. Elégedetlenek a költségvetéssel, más forrásokat igyekeztek bevonni

A vasüzem megszűnésével a perifériára került az egykor aktív ipari kisváros. A helybélieknek és a környékbeli településeknek évtizedeken át megélhetést biztosító üzem, illetve az, ami még megmaradt belőle, jelenleg magánkézben van, újjászervezés alatt áll. Szentegyháza legnagyobb gondja a munkanélküliség lett. A befektetők messzire kerülik, a fiatalok külföldön keresnek munkát, a családosok zöme pedig Csíkszeredába, Székelyudvarhelyre ingázik minimálbérért – sorolta a település legégetőbb gondjait Rusz Sándor polgármester. A fentiekből következik, hogy az önkormányzat kasszájába kevés pénz csordogál a helyi adókból. Nem segített, sőt az elöljáró szerint mostohagyermekként kezelte a települést a megyei tanács: a 400 ezer lej körüli szűkös éves költségvetésből nem futotta semmiféle érdemi beruházásra.
– A megyénél az olyan kicsi városokra, mint Szentegyháza, nem figyeltek. Más források után kellett néznünk. Addig lobbiztunk a Romániai Városok Egyesületénél (AOR), hogy sikerült az éves költségvetés négyszeresét, azaz 3300 ezer lejt hozni a városnak, és ebből a kormánypénzből már tudtunk előrelépni – közölte. Ebből az összegből leaszfaltozták a város piacterét, a parkolót, a Május 1. és Tavasz utcát. Elkezdték a József Attila és a Mihai Eminescu utca rendbetételét is – a második réteg aszfaltot jövő évben terítik le. Az Eminescu lakótelepet jövőben teljesen felújítják: rendbe teszik a játszóteret, új járda és közvilágítás is lesz, és lebontják az utca elején éktelenkedő, ronda és romos kazánházat is. A szentegyháziak számára fontos mezei utakat, mint a rákospataki, a Turista utcából nyíló Pótalék is járhatóvá tették, és rendbe tették a Vitusok utcáját is.
– A városnak 37 kilométernyi útja van, amiből ez év elejéig mindössze 3,7 km volt leaszfaltozva, ebben az évben még 2,5 kilométeren végeztünk javítást. Ez még mindig kevés – számolt be a polgármester, hozzátéve, örvendenek ennek az eredménynek is. A Szentegyházán áthaladó megyei út modernizálását értékelte Rusz, annak ellenére, hogy a vasüzem melletti híd csak 2016-ban készül el. A Csíkszereda–Szentegyháza–Székelyudvarhely útszakaszon, a Márton Áron Általános Iskola előtt felállított korlátokat viszont kifogásolta az alpolgármester. Ezzel kapcsolatosan az elöljáró úgy vélekedett, hogy az iskola vezetősége által kért korlát valóban nem túl elegáns, de stabil és a célnak megfelel, az esetleges balesettől megóvja a gyermekeket. Tavaszig mindenképp „próbaidőn” van, ha mégsem válik be a kerítés, lecserélik.
Nem csak aszfaltra futotta. A helyi önkéntes tűzoltóknak több mint 300 ezer lejért egy 9000 liter űrtartalmú tűzoltókocsit vásároltak, ez a megyében az egyik legmodernebb, újságolta a polgármester.
Kérdéses a szabadtéri korcsolyapálya, de biztos, hogy december elején kigyúlnak az ünnepi fények, és 20-án a felújított piactérre, a Szent Gellért Alapítvánnyal és a civilszervezetekkel közösen szervezett Karácsonyi kavalkádra várják a város apraját-nagyját, este pedig az Amabile duó szórakoztatja a szentegyháziakat a Bartók Béla Művelődési Házban.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek