Szeptembertől várakoztatják

Befektetők állami támogatása

42

A szeptember 13-i kormányülésen jelentette be nagy megelégedéssel Dăncilă kormányfő: „a mai napon 13 romániai privát beruházási projekt kielemzése van folyamatban, s azok együttes értéke 1,36 milliárd lej, és amelyek e hónap végéig megkapják az állami támogatást”. Nem kapták meg…

A tisztánlátás érdekében érdemes emlékeztetnünk ar­ra a júliusban megjelent 2018/476-os kormányhatározatra, amelyről lapunk július 16-i számában már hírt adtunk, s amely révén módosították, méghozzá kedvező irányba, a nemzetgazdaság számára kiemelten jelentős befektetések állami támogatására vonatkozó 2014/807-es kormányhatározatot. A júliusban megjelent jogszabály révén tulajdonképpen felélesztették ezt a támogatási programot, ugyanis az 2017-ben lefagyott, mi több, az azt megelőző időszakokban benyújtott projektekre odaítélt támogatási pénzösszegek egy részének az átutalására/kifizetésére sem került sor. Ezért lehetett örvendeni annak, hogy alig két hónappal az „újraélesztést” követően máris konkrét eredményekről, illetve sikerekről számolt be szeptember 13-án a kormányfő. Hétfőn viszont arról értesültünk, hogy a pénzügyminisztérium a 2014/807-es kormányhatározat állami támogatási sémája alapján aláírta az első kilenc finanszírozási egyezményt. Nos, ha november elején írták alá a szóban forgó egyezményeket, akkor semmiképpen sem kerülhetett sor a szeptember végi kifizetésre, illetve pénzkiutalásra. Ez a kilenc jótéteményes azok, akik szeptember elején elsőként nyújtották be finanszírozási kéréseiket, ez is meglepő, mert a kormányfő 13 igénylőről beszélt. Az összeg viszont talál, mert a kilenc projekt értéke 1,3 milliárd lej, s azok számára együttesen 491,2 millió lejes állami támogatást hagytak jóvá a 614 millió lejes e célra elkülönített költségvetésből. A kilenc sikeresen pályázó között van a borszéki székhelyű Romaqua Group Rt. is, amely 57,8 millió lej értékű beruházási projektje támogatására kért 28,8 millió lejes támogatást. Úgy tudni, hogy különböző fejlesztési munkálatokról van szó a részvénytársaság egyik-másik gyáregységében, s állítólag új munkahelyek is teremtődnek.
A kormányzati befektetés­tá­mogatásra vonatkozó jogszabály tekintetében van egy másabb újdonság is: a Hivatalos Közlöny november 12-i számában jelent meg ama 2018/880-as kormányhatározat, amely révén újólag módosították és kiegészítették a 2014/807-es kormányhatározatot. A holnaptól hatályos új kormányhatározat jobbára eljárásbeli előírás módosításokat tartalmaz, ugyanakkor van egy örvendetes és lényeges új rendelkezés is: nevezetesen az, hogy a támogatási séma keretében megvalósítandó beruházások értékét 13,5 millió lejről 4,5 millió lejre csökkentették (áfa nélkül), azaz körülbelül 3 millió euróról körülbelül 1 millió euróra. (Emlékeztetnénk, hogy ezt az értékszintet a 2018/476-os kormányhatározattal állapították meg.) Ez az előírás az esztendő végéig marad érvényben.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek