csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Szeptembertől igénybe vehetik az új épületet

A legfontosabb, hogy gyerekeink kényelmes, biztonságos, jól felszerelt környezetben, odaadó szakemberek keze alatt fejlődhessenek, növekedhessenek – hangzott el a gyimesfelsőloki Domokos Pál Péter Általános Iskola mellett működő óvoda átadási ünnepségén, amely Magyarország kormánya finanszírozásával a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében 43,3 millió forintnyi összegből újulhatott meg.

Szalagvágás a megújult óvodánál

Ősztől már a felújított épület várja a 24 óvodást, akik sokkal barátságosabb, biztonságosabb környezetben lehetnek, mint korábban. Megtörtént az épület kerítésével való elkülönítése és biztonságossá tétele, a két csoportterem és a multifunkcionális terem bebútorozása. Ezek mellett az öltözőket, az irodát, a mosdókat és az illemhelyeket is felújították. Ugyanakkor új tornatermet is kaptak a gyerekek. Emellett didaktikai eszközökkel, szőnyegekkel, játékokkal és korszerű játszótérrel gazdagodott a közösség.

Ünneplőbe öltözött gyerekek vették birtokba a játszóteret Fotók: Szőke Zsuzsa

A kultúrotthonban tartott ünnepségen a Domokos Pál Péter Általános Iskola igazgatója, Pruteanu Róza Izabella köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hittek abban, hogy jó dolog a kicsiket úgy szeretni, hogy ők is képesek legyenek felnőttként másokat türelmes szeretettel, értékes hagyományok alapján állva szeretni, tisztelni és becsülni. Örömmel töltötte el, hogy bizalmat szavaztak Gyimesfelsőlok legfiatalabbjainak és az őket oktató óvodapedagógusoknak.
Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője szerint nem véletlen, hogy a program ilyen mértékű és ekkora támogatást élvez, hiszen a magyar nemzetpolitika alapvető célja, hogy támogassa, megerősítse azokat az intézményeket, amelyekben a külhoni magyarság otthonra lelhet, amelyben megélheti és megerősítheti nemzeti identitását.

– Ha olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája, akkor bizakodhatunk, hiszen fél lábbal már beléptünk ebbe a jövőbe azzal, hogy a külső körülményeket, az épületeket megteremtettük a ma iskolájának. De munka még akad, hiszen kellenek gyerekek, kellenek jó pedagógusok, kellenek elkötelezett szakmai és politikai vezetők, akik gondját tudják viselni az épületnek és az intézménynek – tette hozzá a főkonzul.
Burus-Siklódi Botond, az óvodafejlesztési programot koordináló Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke kifejtette, hogy a gyimesfelsőlokiak nemcsak csodálatos dalaikkal, szépséges viseletükkel, kincseket hordozó nyelvükkel, hanem példás, dolgos magatartásukkal is követik neves kutatójuk nemzettudatát, a megmaradásért munkálkodó tevékenységét.

– Az óvodafelújítással a RMPSZ is igyekezett egy téglát tudatosan elhelyezni, hozzájárulva szűkebb hazánk nemzetépítéséhez, megtartásához. Nemzeti erőnket nem a számunk határozza meg, hanem belső erőnk, a minőség. Végső fokon előrehaladásunk alapfeltétele nemzetünk erkölcsi tartalmának teljes értékű kifejtése. Ezt biztosítja a nevelés, ami az értelmet fogékonnyá teszi, a felelősségtudatot fölébreszti s az akaratot jó irányba befolyásolja – hangsúlyozta Burus-Siklódi Botond.

Pap Imre polgármester elmondta, komoly mérföldkő, nagy megvalósítás az óvodafejlesztés a falu életében. Megjegyezte, a beruházás olyan területen jelent előrelépést, amelyre kiemelt figyelmet kell fordítani, ez pedig az oktatás. Az utóbbi időben a gyimesfelsőloki gyerekek számára egyre jobb lehetőségek váltak elérhetővé az oktatás terén – fűzte hozzá.
Márton Adél, az óvodai nevelésért felelős tanfelügyelő az óvoda fontosságáról beszélt, ugyanakkor kiemelte a szakmai képzéseket is, amelyeket a program keretében szerveztek az óvónőknek, ahol fontos kérdésekben kaphattak segítséget.
– Régóta nem kaptunk ekkora segítséget, ilyen beruházást nem élhettünk meg nagyon hosszú ideje. Ott segítettek, ahol a legnagyobb szükség volt rá, hogy megfelelő körülmények között járhassanak óvodába a legkisebbek. Nemcsak az óvoda nevelési környezete határozza meg, hogy milyen lesz a jövő embere, hanem a pedagógusok is – hangsúlyozta a tanfelügyelő.
A gyimesfelsőloki óvodások és iskolások ünnepi műsort mutattak be. Ezt követően a tömeg átvonult a szomszédos óvoda udvarára, ahol szimbolikus szalagvágással átadták az ARC Stúdió Kft. munkatársai, Máthé Zoltán építész és Antal Claudia tervei alapján felújított épületet. Vass Nimród-István plébános megáldotta a hajlékot, majd a gyerekek kíváncsian fedezhették fel és vehették birtokba azt.

Szőke Zsuzsa

Előző cikkRégi papírból új könyv
Következő cikkVendégszeretet

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb