Szeptemberre elkészülnek a szociális lakások

Nem oldja meg, de enyhíti a lakásgondot székelyudvarhelyen

743

November a hivatalos határidő, de a kivitelező jól dolgozott, így már szeptemberben kulcsrakész lesz a Cserehát lakónegyedben a 48 lakrészes szociális tömbházlakás. Terepszemlére hívott a polgármesteri hivatal.

Most még építőtelep, de szeptemberre otthonos lesz a terep Fotó: Lázár Emese

A háromszintes, 48 lakrészes tömbház építésének két évvel ezelőtt, 2015-ben fogott neki a kivitelező Viaduct Kft. A Cserehát lakónegyed Kiss Gergely utcájának végében, a focipálya szomszédságában felhúzott épület külső falainak java része még vakolatlan, a körbekerített terepen betonkeverő, kotrógép, csövek. Építkezési törmelék között botorkáltunk a bejárati ajtóig, hogy megnézzük a garzonokat (szintenként kettő) és bekukkantsunk a teraszos, tágas, kétszobás földszinti lakrészekbe (kettő szintenként). „Kicsit mozog a laminált parketta” – állapítottuk meg, de a Viaduct Kft. képviselője megnyugtatott: átadás előtt minden hasonló hibát kijavítanak. A lakásokban csempézett, fürdőkádas fürdőszoba, szintén burkolt konyharész, az előtérben tágas „debaré”, az inox mosogatókagylókat, a szanitereket, fűtőtesteket már beszerelték. Az ajtó masszív, az ablak, teraszra nyíló ajtó hőszigetelt. Kényelmes élettér egyedülállónak a garzonlakás, és hasonlóképpen jól elfér majd a kétszobásban az egy-két, kicsit szűkösebben a három gyermeket nevelő család – hangzott a lakásmustra után az egybecsengő vélemény.
A bejáratnál kialakították már a mozgáskorlátozottak részére a feljárót, és Orbán Árpád alpolgármester közölte: az egyik lakrészt, ahová egy mozgásában korlátozott, idős személy fog beköltözni, szintén akadálymentesíttették.

Lassan, de fogy a várólista
Bár nem oldja meg az udvarhelyi lakásgondokat, de valamelyest enyhíti azt a várhatóan már szeptemberben beköltözhető szociális tömbházban levő 48 lakás – vélekedett az alpolgármester. A lakások iránti keresletet jelzi, hogy az igénylők száma jóval meghaladta a kínálatot. A határidőig összesen 135-en nyújtottak be kérést a hivatalba. Az elbírálásnál vigyáztak a korrektségre: a pontozás a megszabott kritériumrendszer alapján történt, a kérelmezők jelenlété-
ben, így mindenki láthatta, mire kap és hány pontot. A névjegyzék, amit a helyszínen be is mutatott a sajtónak Horváth Katalin, a hivatal munkatársa, elkészült, pénteken ki is függesztik a városházán, és a polgármesteri hivatal honlapján is elérhető lesz bárki számára.
Fellebbezni a kifüggesztéstől számított 30 napig lehet, azt követően már nem fogadnak el reklamációkat – hangsúlyozta Orbán Árpád alpolgármester, hozzáfűzve, hogy az Árpád téri, korábban átadott háztömbben megüresedettel együtt összesen 49 szociális lakást adnak át szeptemberben, a hivatalos lajstromot pedig előtte, a júliusi tanácsülésen vitatja és várhatóan szavazza meg az önkormányzati testület.
–Akik most lemaradtak, azok se keseredjenek el, hiszen a listát frissítjük, a megüresedések arányában lassan sora kerül mindenki – üzente a még lakásra váróknak Orbán.
Nem hiú reményeket akart ébreszteni, hiszen, mint mondta, a Városi Kórház mögött készítik a terepet a 48 szolgálati lakásnak, a Csereháton, az Árpád téren pedig újabb 48 lakrészes szociális tömbház építését tervezik. A városvezetés ugyanakkor átfogó ellenőrzést végzett, és a jövőben is folyamatosan ellenőrizni fogják mind a városszerte található, az Urban Rt. közművektől a város adminisztrálásába került állami, mind pedig a csereháti ifjúsági és a szociális lakásokat is.

Csere hát!
Az alpolgármester elmondása szerint az ellenőrzések során az állami lakásokban rengeteg problémát találtak, „talán még kilakoltatásokra is sor kerül”, illetve kivizsgálás tárgyát képezi az is, hogy miért áll üresen a tucatnyi ifjúsági lakás a csereháti lakónegyedben? Véleménye szerint nem helyes, hogy a lakást igényelték, megkapták, mégsem lakják az érintett személyek. A hasonló visszaélések elkerülése végett szigorítottak a szabályon: amennyiben fél évnél hosszabb ideig áll üresen a lakás, a bérlője ki kell költözzön.
A csütörtöki terepszemlén jelen volt Fülöp-Székely István, a műszaki osztály, és Puskás Katalin, a polgármesteri hivatal fejlesztési és beruházási igazgatója is.
– Az épület 5 millió 50 ezer lejbe került, amiből 4 millió 250 ezer lejt adott az állam. A tereprendezés (úthálózat, parkoló, zöldövezet), a csatornázás, a gáz és villany bevezetésének kb. egymillió lejes költségeit az önkormányzat fizeti, a lakók zsebét csak a belső gáz- és villanyórák beszerelési költségének kifizetése fogja terhelni – ismertette a számadatokat Puskás Katalin.
Székelyudvarhely legfiatalabb lakónegyedében, a Csereháton 254 ifjúsági (ANL), és – a most épülőkkel együtt – összesen 102 szociális lakás van.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.