Szeptemberi tejstatisztika: Apadt a tejhozam, csökkent a termelés

29

Kevesebb tejet vettek át és dolgoztak fel szeptemberben a romániai tejüzemek: a visszaesés augusztushoz képest havi szinten 7,3 százalékos, tavaly szeptemberhez képest pedig éves szinten 0,9 százalékos volt – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb, hét elején közzétett tejfeldolgozási adataiból.

Szeptemberben a romániai tejfeldolgozók összesen 87 975 tonna tejet vásároltak fel a hazai és a külföldi tejtermelőktől: az ország határain kívülről importált tejmennyiség az említett hónapban 8678 tonnára rúgott, ami a szeptemberben feldolgozott tejmennyiség közel 10 százalékának felelt meg. Augusztusban nagyobb volt a hazai tejtermelés is, ennek eredményeként a romániai tejüzemeknek az adott időszakban a külföldi tehenészetekből „csak” 7849 tonnányi alapanyagra volt szükségük. Év elejétől számítva egyébkén a tejfeldolgozók termelésük biztosításához összesen több mint 869 ezer tonna tejet rendeltek, ebből 73 687 tonna – az összmennyiség 8,5 százaléka – külföldről érkezett. Az import tejmennyiség termelésen belüli súlyának változása egyébként a hazai tejgazdaságoknak kedvez: tavaly például, a január-szeptember között felvásárolt 853 ezer tonnás alapanyag-volumennek több mint 11 százaléka, azaz 94 757 tonna volt külföldi eredetű. Az INS jelentése a szeptemberben feldolgozott tejmennyiség főbb minőségi paramétereire is kitér: eszerint a fehérjetartalom átlaga 3,27, a zsírtartalom átlagértéke pedig 3,84 százalék volt.
A termelést illetően a termékek zöme – 25 608 tonna – szeptemberben is palackozott étkezési tejként hagyta el a feldolgozók kapuját, míg a második legkeresettebb termékcsoportból – a joghurtokból és savanyított tejtermékekből – közel 20 ezer tonnát állítottak elő. A tejföltermelés 5751 tonnára, a vajgyártás 846 tonnára, míg a különböző sajtféleségek termelése 7616 tonnára rúgott – mutat rá tejfeldolgozási statisztikájában az INS.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek