Szeptember közepén kezdődhet a felújítás

Találtak kivitelezőt

101

Heteken belül elkezdődik a gyer­gyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum épületének felújítása. Néhány napja aláírták a kivitelezési szerződést, helyi vállalkozók végzik majd el a munkát.

Hosszú ideje tervezik a korszerűsítést. Végre van, aki el is végzi a munkát Fotó: Lázár Hajnal

Aláírták a kivitelezési szerződést, így hamarosan elkezdődhet a múzeum felújítása – tájékoztatott Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere. Mint elmondta, helyi vállalkozók fogtak össze, hogy elvégezzék a nagyszabású munkát, s ezt örvendetesnek tartja, hiszen manapság nagyon nehéz kivitelezőt találni, főként helyi céget. Így a beruházás által gyergyóiaknak adnak munkát.
Várhatóan szeptember közepén látnak majd neki a felújításnak. Az épület műemlék részét teszik rendbe, a tetőszerkezetet, a homlokzatot, az esővízelvezető rendszert újítják fel, új illemhelyeket építenek, a fűtést és világítást is cserélik. A tervek szerint az intézmény korszerű kiállítótermekkel rendelkezhet majd, és olyan eszközöket is beszereznek, amelyek által a korábbinál színvonalasabb szolgáltatást tudnak nyújtani.
Az 1770-es években épült és a város első emeletes kőházaként számon tartott épületben egyébként már nem fogadtak látogatókat az elmúlt hónapokban. Június közepén zárt be a múzeum, akkor kezdődött el az értékes tárlatok költöztetése, s nagyobb rendezvényeket sem szerveztek a nyár folyamán. Több mint húszezer tárgyat hordanak át az egykori szülészet épületének tizenhárom termébe, a muzeológusok és az adminisztráció pedig a régi tüdőkórház épületébe költözött.
A felújításra 12 hónapot kapott a kivitelező, az uniós támogatással megvalósuló beruházás értéke meghaladja a 3 millió lejt, a város önrésze 2 százalék. A cél, hogy rendbe tegyék a város egyik nagyon fontos műemlék épületét, valamint az is, hogy a fejlesztést követően nőjön a látogatók száma a múzeumban.
Hosszú út vezetett idáig, hiszen a felújításra még 2017 nyarán írták alá a támogatási szerződést a Központi Fejlesztési Régióval. Akkor Nagy Zoltán polgármester azt mondta, már tíz éve próbálnak támogatást szerezni a múzeum épületének felújítására. Ezt követően a kivitelezőt is hosszú ideig keresték, háromszor hirdették meg a közbeszerzési eljárást, az első két alkalommal nem érkezett ajánlat.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek