Szeptember 17-ig lehet jelentkezni

39

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgá­rok választójogukat – sikeres regisztrációt követően – levélszavazás útján gyakorolják – jelentette be Pálffy Ilona, a magyar Nemzeti Választási Iroda elnöke, valamint Wetzel Tamás honosításért felelős miniszteri biztos tegnap Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán.

Zsigmond Barna Pál, Pálffy Ilona és Wetzel Tamás Fotó: Róbert László
Zsigmond Barna Pál, Pálffy Ilona és Wetzel Tamás Fotó: Róbert László

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nép­­szavazást írt ki idén ok­tó­ber 2-ra, amely során arra a kérdésre kell válaszolniuk az állampolgároknak: akarják-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését. A népszavazáson azok a választópolgárok is szavazhatnak, akik nem rendelkeznek magyarországi lakhellyel – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen a választási iroda vezetőjén és a miniszteri biztoson kívül Zsigmond Barna Pál, csíkszeredai főkonzul is részt vett.
– A Nemzeti Választási Iroda a határokon kívül nem alkalmazza a Magyarországon bevett kampányformulákat, ezért a tájékoztatás kimerül az én körutammal, valamint a sajtó tájékoztatásával, ahogyan ez most is történt. Az alaptörvény előírja, hogy minden magyar állampolgársággal rendelkező személynek joga van élni szavazati jogával – fejtette ki Pálffy Ilona.
Az ősszel esedékes országos népszavazáson azok a választópolgárok is szavazhatnak, akik magyar állampolgárok, ugyanakkor kérvényezték szavazati jogukat. Azon külhoni magyar állampolgárok, akik utóbbit még nem tették meg, szeptember 17-ig küldhetik el jelentkezési iratcsomójukat a Nemzeti Választási Irodához. A kérelemnek tartalmaznia kell a választópolgár nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét, valamint az útlevél vagy a személyi igazolvány számát. Meg kell továbbá jelölniük, hogy hol szeretnék átvenni a szavazási lapot. A szavazási csomagot arra a címre küldik ki, amelyet megadott a kérelemben. Ezt csak személyesen lehet átvenni, amihez szükséges a magyar lakcímigazolvány és valamilyen hatósági fényképes igazolvány. A szavazólapot, kitöltését követően a Nemzeti Választási Irodához kell küldeni, illetve szeptember 19. és 30. között a külképviseleteken is le lehet adni, ehhez nem szükséges a személyes jelenlét.
A könnyített honosítással megszerzett állampolgársággal rendelkezők közül a legtöbben Erdélyben élnek, pontosabban a kérelmezők 60 százaléka, ebből hozzávetőleg 200-250 ezer személy székelyföldi. Erdélyben jelenleg 259 600 regisztrált állampolgárt tartanak számon – ismertette az adatokat Wetzel Tamás.
A szavazással kapcsolatos további információ megtalálható a valasztas.hu oldalon.

László Tímea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.