2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Szépkorúak szolgálatában

Három központot működtet Hargita megyében a Gyulafehérvári Caritas, ahol az idősek számára szakmai hozzáértéssel, szeretettel és empátiával biztosítják a mindennapi gondozást. Ezenkívül a jótékonysági szervezet szakemberei több mint 2200 személyt látogatnak és nyújtanak segítséget az otthoni ápolásban. Így nemcsak az idősek világnapján, október elsején fordítanak különleges figyelmet a szépkorúakra.

Összesen 206 ellátottja van a Gyulafehérvári Caritas Hargita megyei központjainak. A gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Otthonban 160 idős személyről gondoskodnak. A székelyudvarhelyi Szent Lukács Központban 32 idős, többnyire beteg személyt ápolnak, a Csíksomlyói Védett Otthonnak 14 lakója van. Ezekben az otthonokban a legszigorúbb karantén időszakban sem állt meg az élet, sőt a próbáltak még több figyelmet fordítani a gondozottakra – mondta lapunknak Péter György, a Caritas szocio-medikális ágazatának igazgatója.
– Mindhárom otthonban voltak olyan időszakok, amikor a munkatársak be kellett költözzenek és az idősekkel együtt kellett lakjanak. A kormány azt ígérte, hogy ezért az alkalmazottakat kárpótolják, hogy fognak pluszpénzt kapni, mert ez kötelező előírás volt, ugyanis az alkalmazottak egy része két hétig bent kellett lakjon, míg a másik fele otthoni karanténban kellett legyen, és ezt váltogatták másfél hónapig. Sajnos, azóta sem történt semmi, mert a kormány jóváhagyott egy összeget, amit a parlament felülírt és megnövelte ezt a támogatást. A kormány azóta azt mondja, hogy nincs miből kiadja, és nem ad semmit. Sajnos ilyen helyzet van – panaszolta az igazgató, aki azt is elmondta, a járvány megjelenésekor kéthetente tesztelték a munkatársaikat és a gondozottakat.
– Egy idő után aztán gondjaink voltak, mert az idősek úgy meg voltak rettenve az ufónak öltözött egészségügyi személyektől, hogy a hozzátartozóik is, meg mások is jelezték, hogy ez nincs rendben. Végül aztán nem igényeltük a teszteléseket, és most úgy van, hogy ha valakinek tünete van, csak akkor teszteljük, és a munkatársak közül is, ha valakinek hűléses tünetei vannak, az otthon marad – részletezte Péter György.
Hozzátette: az egyik központjukban volt koronavírusos megbetegedés, többen kórházba kerültek, de a gyógyulás után mindenkit visszafogadtak.
– Nagyon megsínylették az idősek ezt a kórházi kiruccanást, többnyire pszichésen. Nem is tudom, mi lenne a legjobb megoldás. Próbáljuk betartani az előírásokat, ezenkívül korlátoztuk a látogatásokat is. Ez az intézkedés ugyancsak nem tesz jót az időseknek, hiszen, ha a hozzátartozó nem tudja meglátogatni, az sem jó. A kisebb otthonainkban – például Somlyón – lehet úgy megoldani, hogy kintről, az ablakon keresztül tud kommunikálni a hozzátartozó az idős családtagjával. Tehát ez nehéz helyzet, de próbáljuk védeni azokat az embereket, akiket ránk bíztak – mondta a jótékonysági szervezet szocio-medikális ágazatának vezetője.

Félelem egy újabb betegségtől
A Caritas otthoni gondozó szolgáltatását is jelentősen megváltoztatta a kór terjedése, hiszen a karantén elején a betegségtől való félelmükben sokan visszamondták a gondozást, ám néhány nap múlva ismét igényelték, mert nem tudtak meglenni a kezelések nélkül.
– Az első pár hét után munkatársaink terhelése jelentősen növekedett azért, mert a kórházak nem fogadták a betegeket, és az otthoni gondozói rendszerünk volt az, amely továbbra is működött. Volt olyan kollégánk, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje, de meggyógyult és folytatta a tevékenységét. Sokszor tesztelték a gondozottjainkat is. Az jó dolog volt, hogy közülük senkinek nem lett úgy pozitív a tesztje, hogy kollégánk terjesztette volna a betegséget – hangsúlyozta Péter György, aki azt is megjegyezte, hogy bizonyos tevékenységeiket átszervezték és megnövelték az otthoni gondozói szolgálat kapacitását.
– A kijárási tilalom időszakában külföldi segítséggel élelmiszercsomagokat vásároltunk, elvittük azoknak a rászorult időseknek, akik nem tudtak elmenni bevásárolni, mert akár nehezebb anyagi körülmények között voltak. De arra figyeltünk, hogy a szakemberek tényleg csak arra összpontosítsanak, amire kell, amit más nem tud elvégezni az otthoni gondozás keretében. Az első időszak után aztán a biztosítópénztár is lépett. Májustól már úgy van, hogy kifizetnek minden orvos által javasolt szolgáltatást. Május előtt úgy volt, hogy minden hónapban csak egy fix összeget adtak, s aki abba belefért, annak kifizették, akinek nem, az úgy járt, hogy járni járt, csak éppen tényleg nem jutott – közölte Péter György, aki azt is megjegyezte, továbbra is megnövekedett kapacitással dolgoznak, több emberhez jutnak el a jótékonysági szervezet munkatársai.
– Mivel a biztosítópénztár fizet minden szolgáltatást, tudjuk honorálni a túlórákat a munkatársainknak. Tehát mindenképpen többet dolgozunk, mint a normális időszakban. Ugye, a kórházak még mindig nem indultak be teljesen, csak a sürgősségeket fogadják. A krónikus betegeket, akik például lábszárfekéllyel vagy bármi hasonlóval küszködnek, mivel nem sürgős esetnek számítanak, így még nem minden esetben fogadják a kórházban, és azokat mi kell ellássuk – részletezte az igazgató.
Megjegyezte: továbbra is igyekeznek minden olyan lehetőséget megragadni, amelynek során segíteni tudnak mindazoknak, akik a segítségükre szorulnak. Ennek érdekében az elmúlt néhány hónapban több külföldi támogatást is szereztek.
– Az elején, amikor a védőfelszereléseket kellett beszerezni, akkor is sikerült különböző támogatásokat találnunk, a magyar kormánytól is kaptunk védőfelszereléseket, többek között maszkot, kesztyűt és fertőtlenítőszereket. Ugyanakkor most indul a Munkaügyi Minisztériummal együttműködésünk, amelynek során az időseknek maszkot és fertőtlenítőszert tudunk juttatni, mert úgy néz ki, ez a periódus tovább fog tartani. Próbálunk hosszú távon gondolkodni. Ha ez az állapot tovább tart, akkor azoknak az embereknek, akik nem tudnak elmenni maszkot vásárolni egyrészt azért, mert a maszkok még mindig nagyon drágák a kiskereskedésben, másrészt azért, mert nem is mindenütt kaphatók, ezeknek az embereknek tudjunk maszkot adni, hogy, aki tud, elmehessen bevásárolni vagy éppen a templomba – közölte Péter György.
A szolgálat vezetője elmondta, jelenleg 2209 személy veszi igénybe az otthoni gondozói szolgáltatásukat Hargita megyében, akiket 103 munkatársuk látogat. Egy alkalmazottjuk naponta 12-13 idős beteget keres fel.
– Létfontosságú az idősgondozói szolgálatunk azon idősek számára, akik közelében nincs családtag, de ott is jelentős segítség, ahol a közelben élnek a hozzátartozók, hiszen ha a családtag nem szakember, akkor nem tud beadni egy injekciót vagy akár egy egyszerű mosdatás is kín lehet az idős számára, ha nem szakszerűen érnek hozzá – összegzett Péter György, a Gyulafehérvári Caritas szocio-medikális ágazatának igazgatója.:

 

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb