Szenzáció

80

Csíkszeredában, a Nagy István sétányon két helyen megjelent egy-egy magyarellenes felirat: a szerző(k) Magyarországot kéri(k) arra, hogy „kapja be”, illetve Pontától idézik, hogy „Székelyföld nem létezik”. A felirat múlt pénteken már ott díszelgett, de csak tegnapelőtt lett belőle hír, mégpedig akkora, hogy a magyarországi sajtó is felkapta. Tavaly ugyanitt román trikolórok jelentek meg, azokat napokon belül átfestették fehérre, most is erre számítottam. De nem így történt.
Két dolog szomorít el ezzel kapcsolatban, és egyik sem az, hogy néhány sötéten gondolkodó bunkó magyargyűlölő szöveget firkál a falakra. Ez csupán feldühít, de nem lep meg. Az viszont igen, hogy ez a Kárpát-medencét is érdeklő hír, mint ahogy az is, hogy az illető épületért felelősök ingerküszöbét nem érte el órákon belül.
Hogy a helyi sajtó ír róla, az rendben van, de hogy ez Magyarország-szerte hír legyen!… Hiszen ez mégiscsak egy falfirka… Egy olyan falfirka, aminek a vége ráadásul lemaradt, a Pontából csak a „Pon”-ra futotta, és nem hiszem, hogy azért, mert ott fogyott ki a spray – valaki esetleg megkergethette a tisztelt szerzőt.
Nyilván, egy tömbház fala nem olyan, mintha a saját kapunkra, magánházunk falára mocskolnák fel a gondolataikat. Nem egyértelmű, hogy kinek kell lépnie, vagy ki érezheti úgy, hogy ő mutogathat a másikra és háríthat. Ráadásul úgy, hogy még igaza is van, mert ha spatulával nekiugrik lekaparni a feliratot, akkor valóban, akár bírságot is fizethet. Ezzel együtt kár, hogy a nyilvánosság ereje kell a megoldáshoz – a hírverés után ugyanis „lemaszatolták”. Azt igazolja, hogy nem törődünk az ilyen gyalázásokkal, ha pedig nem törődünk, akkor nem elég fontos nekünk.
Vajon, ha az éjszaka leple alatt Simicska Lajos felpingálná Csíkszeredában, hogy szerinte Orbán Viktor mi, az is napokig ott éktelenkedne? Szerintem nem, mert a szimpatizánsai azonnal letakarítanák. Ezért „működik” jól Orbán, és ezért muzsikálunk mi ilyen gyengén: mert magunkkal szemben igénytelenek vagyunk. Ez szerencsére nem derül ki, mert nem arról szól a fáma, hogy közel egy héten át olvasható volt az üzenet, csupán annyi, hogy megjelentek. De azért csak nyugodtan szégyelljük magunkat! Én is azt teszem.

Kovács Hont Imre

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.