Szenzáció a normalitás?!

743

Minap szomorú lettem, és meg is haragudtam arra az újságíró-kollégára, aki hírül adta, hogy Romániában létezik egy falucska, ahol senki nem lop. Elszomorodtam, hogy olyan országban élünk, ahol szenzációszámba megy, ha van egy olyan település, ahol ismeretlen fogalom a garázdaság, az egymás megkárosítása, mert nem esik nehezemre normalitásnak elképzelni a helyzetet. S tényleg nem értem: mi ebben hír, mi a szenzáció?! Épp emiatt meg is haragudtam, hiszen nem értem, miért kellett azt szétkürtölni, hogy a szerb határt képező Duna és a hegyek között létezik egy mindössze 300 lakosú, többségben csehek lakta kis falu, ahol évtizedek óta nem járt tolvaj. Majd fog ezután, hogy mindezt nagy szenzációként bemutatta tévé, rádió, megjelent a nyomtatott és az internetes sajtóban, mert a szolgálatos szarkák sem hülyék. A falucska életében a szükség és a kényszer hozta, hogy úgy szerezzék be a különféle termékeket, hogy reggel kiteszik a listát a pénzzel a kapualjba, majd elmennek dolgozni, közben jön a mozgóárus, aki lerakja a termékeket és elveszi a pénzt. Ugyanis még a kommunista világban felszámolták a faluban az egyetlen boltot.
Ez az eljárás viszont egyáltalán nem ismeretlen Európa nyugatibb részében, ahol mindennapos gyakorlat, hogy például a friss újságot kiteszik az utcára, aki óhajt, vesz belőle és a pénzt a perselybe teszi. Sőt, külön polc van az elolvasott újságoknak, könyveknek, hogy azok is olvashassanak, akik nem tudnak pénzt adni a nyomtatott szóért. (Ha ez nálunk is gyakorlat lenne, a tollforgatók éhen halnának.)
Nekünk viszont egyáltalán nem mindegy, hogy úgy tartanak-e számon, mint azt az országot, ahol volt egy kis falu, ahol senki nem lopott, vagy úgy, mint az egykori viccben, amelynek a csattanója az, hogy nálunk nemcsak Anti, hanem mindenki lop.

Jánossy Alíz

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.