Szenvedélyes zene, országos premier

Vasárnap kezdődik a csíkszeredai régizene fesztivál

892

A legendás Barozda együttes koncertjével kezdődik vasárnap este a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. A jövő vasárnapig tartó zenei eseménysor csúcspontja a fennállásának tizedik évét ünneplő Barokk Fesztiválzenekar hármas – bukaresti, csíkszeredai és brassói – koncertje, Bach Máté passiójának korhű hangszereken való megszólaltatása lesz.

A Barozda együttes adott ízelítőt a hispán muzsikából a sajtótájékoztató résztvevőinek Fotó: Pap ÉvaMúsica apasionada mottóval zajlik az idei Csíkszeredai Régizene Fesztivál, utalva arra, hogy a zenei kínálat java része a temperamentumos, különböző korokból és földrajzi tájegységekből származó spanyol zene lesz. Az eseményt beharangozó tegnapi sajtótájékoztatón, a Mikó-vár udvarán elhelyezett színpadon a fesztivál születésénél bábáskodó Barozda együttes és vendégelőadói nyújtottak ízelítőt.
A rendezvény egyediségére hívta fel a figyelmet elöljáróban Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, megjegyezve, hogy a fesztivál jó hírnévnek és elismerésnek örvend a szakmai körökben. Ugyanakkor fontosnak tartotta a zene iránt kevésbé érdeklődő potenciális közönség felé való nyitást. Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere a Barozda együttes kitartását állította az ifjú nemzedék elé példának, mondván, hogy a kultúra segít túlélni a nehéz időszakokat is.
A Barozda együttes rövid zenei intermezzója után Filip Ignác Csaba, a fesztivál művészeti vezetője az idei kínálatot ismertette. Mint mondta, a középpontban a hispán zene áll, a fellépő együttesek – közülük többen a műfaj számon tartott, jeles művelői – repertoárjában a különböző korok spanyol és dél-amerikai zenéje áll. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fennállásának tizedik évét ünneplő Barokk Fesztiválzenekar, valamint a Fesztiválkórus országos premierre készül: Steffen Schlandt barrói karnagy vezetésével korhű hangszereken játszva bemutatják Johann Sebastian Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írt remekművét, a Máté-passiót. Az előadás – s egyben a fesztivál – rangját jelzi az is, hogy a közel háromórás produkciót Csíkszereda mellett a hazai komolyzene legjelentősebb intézményében, a bukaresti Atheneumban, valamint a brassó Fekete-templomban is bemutatják a fesztivál ideje alatt.
A szervező Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője, Ferencz Angéla a számos kísérőrendezvényre hívta fel a figyelmet és beszámolt arról is, hogy a megyei és a városi önkormányzat anyagi hozzájárulása mellett számos támogató, partner, no meg önkéntesek támogatásával valósul meg a nagyszabású rendezvénysorozat. Hangsúlyozta, hogy idén, bár családbarát áron, de a koncertek egy része fizetős lesz. Végezetül hangsúlyozta, hogy a Csíkszeredai Régizene Fesztivál a város, a térség turisztikai kínálatát gazdagítja.
A sajtótájékoztatón Filip Ignác bejelentette, a jövő évi fesztivál témája Kájoni János születésének 390. évfordulója ürügyén az erdélyi régizene lesz a fesztivál témája.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.