Szenvedéllyel teli Tusványos

Programváltozás a magyar közösséget ért jogsérelmek miatt

491

Kevesebb mint egy hét van hátra, és kezdődik az erdélyi magyarok egyik legfontosabb nyári fesztiválja, a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén a Tusványos. A július 24. és 29. között zajló rendezvény idei előadásain a romániai magyarságot aktuálisan foglalkoztató, legégetőbb témákra is koncentrálnak, ennek érdekében pedig még tegnap is változtattak az eredeti műsorterven.

Közérdekű és érdekfeszítő előadásokból idén sem lesz hiány. Terítéken az utóbbi hetek magyarelleneseseményei is Fotók: Archív

Az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor jelszava: Szenvedélyünk Tusványos, amellyel arra hívják fel a figyelmet, hogy közel 30 éve szenvedélyesen hisznek abban, hogy képesek befogni az egész Kárpát-medencét, sőt ha nagyon „odateszik a csontot”, akár az egész világot is.
A szervezők tegnap sajtótájékoztatón ismertették az idei programot Marosvásárhelyen. Sándor Krisztina, a Tusványos programfelelőse elmondta, hogy a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügye, a Maros megyei Bánffy-erdők visszaállamosítása, valamint a gyulafehérvári Batthyáneum visszaszolgáltatásának bírósági elutasítása olyan mértékben foglalkoztatta a magyar közvéleményt, hogy a korábbi programtervezetet felborítva be kellett iktatniuk ezeknek a témáknak a megvitatását is a Tusványos programjába.
Idén is a magyarországi kormányzat számos képviselője lesz jelen Tusnádfürdőn, míg a román kormány képviselői ezúttal is távol maradnak a rendezvénytől. Jelen lesznek azonban Tusványos régi román barátai, illetve lengyel, cseh, szlovák és bajor politikusok, szakértők és újságírók.
Pénteken délelőtt a szabadegyetemi hagyományoknak megfelelően nemzetpolitikai kerekasztalt tartanak valamennyi Kárpát-medencei magyar közösségi vezető és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes részvételével. Szombaton – szintén a hagyományoknak megfelelően – Orbán Viktor és Tőkés László tart előadást és válaszol a kérdésekre.

Átfogó témakörök
A Tusványos a nulladik nappal július 24-én, kedden indul, ekkor többek között koncertek, színházi előadások és kiállításmegnyitó is lesz.
A tábor legnagyobb, panelbeszélgetéseknek helyet adó sátorában, a Lőrincz Csaba sátorban lesz a hivatalos megnyitó szerdán, július 25-én 10 órától. Ugyanazon a napon még két előadást követhetnek: az egyiken Európa jövőjével kapcsolatban értekeznek, míg a másikon a fenntartható társadalom és nemzet lesz a téma. A Bánffy Miklós sátorban az első szerdai előadáson a szövetkezetekről mint a közösségépítés eszközei, majd a másodikon a magyar–lengyel kapcsolatokról lesz szó. A Bethlen Gábor sátorban a Minority SafePack kezdeményezés, a Jogérvényesítés az országos és az Európai Parlamentben, illetve az állampolgárság, regisztráció és választások lesznek a pódiumbeszélgetések témái.
Csütörtökön a Lőrincz Csaba sátorban Gazdasági versenyképesség és állami szerepvállalás, majd A geopolitika és az energiapolitika találkozása a közép-európai régióban, aztán Az európai jobboldal jövője, végül pedig Budapest – Európa metropolisza címmel hangzanak el kerekasztal-beszélgetések. A Bánffy Miklós sátorban többek között az ukrán oktatási törvényről, valamint a migrációról mint emberi jogi vagy biztonsági kockázatról értekeznek. A Bethlen Gábor sátorban a magyarok jogvédelme témakört közelítik meg több szemszögből is.
Pénteken a nemzetpolitikai kerekasztalt követően a magyarországi kétharmados választási eredmény kapcsán beszélgetnek az egyes pártok képviselői, majd a közép-európai víziók lesznek terítéken a Lőrincz Csaba sátorban. A Bánffy Miklós sátorban világpolitikai témákat – többek között a Trump-kormányzat, valamint a Balkán európai perspektívája – vitatnak meg. A Kós Károly sátorban pedig emlékezetpolitikáról, valamint Székelyföld autonómia-tervezetéről beszélgetnek.
Szombaton a nagyszínpadon Orbán Viktor, Tőkés László és Németh Zsolt mondanak beszédet. A Kós Károly sátorban pedig a román igazságügyi reformról értekeznek.

Szórakozás és biztonság
Esténként közismert előadók lépnek fel: Rúzsa Magdi, a Honeybeast, a Tankcsapda, a Vad Fruttik, a Deák Bill Blues Band és Hobó, valamint az Ocho Macho és a Bagossy Brothers Company koncertje szórakoztatja a közönséget. Idén is csak 16 óra előtt lehet ingyenesen bejutni a táborba. Az esti koncertekre érkezőknek 20 lejes belépőt kell fizetniük. A diákok és nyugdíjasok azonban fél áron, a tusnádfürdőiek pedig ingyenesen léphetnek be a táborba.
Tavaly egyébként 17-19 ezer embert vonzottak naponta a Tusványos rendezvényei. Idén biztonsági szolgálat és vadőrök is vigyáznak a táborozók biztonságára, épségére.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek