Szentként élni bárhol lehet

Boldoggá avatták Antal Veronikát

85

A moldvai Nisiporeşti-ben avatták boldoggá szeptember 22-én Antal Veronika ferences harmadrendi világi hívő vértanút. A tragikus körülmények között elhunyt fiatal csángó lány nemcsak halálával, de életével is bizonyságot tett hitéről, ma több ezren tisztelik emlékét és kérik közbenjárását. Damian Pătraşcu szentté avatási posztulátor lapunknak úgy nyilatkozott: Veronika példája megmutatja, hogy szentként élni bárhol lehet, valamint emlékeztet arra is, hogy a nőket nem szabad árucikként, tárgyként kezelni.


Antal Veronika 1935 decemberében született a moldvai Nisiporeşti-ben, és 1958 augusztusában – mindössze huszonhárom évesen – tragikus körülmények között elhunyt az észak-csángóföldi Halasfalván. Már fiatalon Isten szolgálata mellett döntött, de a kommunista diktatúra miatt nem nyert felvételt az Assisi Szent Ferenc Missziós Nővéreinek Kongregációjába, amelynek a faluban is működött rendháza. Emiatt, és Donea Alajos lelkiatya tanácsára felvételt kért Szent Ferenc harmadrendjébe és tisztasági magánfogadalmat tett.
Állandó pap híján, hetente többször is nyolc kilométert gyalogolt azért, hogy szentmisén vegyen részt Halasfalván. Egyik alkalommal, bérmálkozása után megpróbálták megerőszakolni, majd negyvenkét késszúrással megölték. Holttestére a kukoricásban találták rá, jobb kezében rózsafüzérével. Veronika példás, szentélete és mártírhalála sokakat megérintett, boldoggá avatási pere 2003-ban kezdődött el, Damian Pătraşcu szentté avatási posztulátor kérelmére.
Tizenöt év után, szeptember 22-én délelőtt Giovanni Angelo Becciu érsek, a Szentek Ügyeinek Kongregációjának prefektusa jelenlétében zajlott az ünnepi liturgia, amelynek keretében hivatalosan is befejeződött a boldoggá avatási procedúra.
Damian Pătraşcu lapunk megkeresésére elmondta: a Szentatya azért hagyta jóvá a Veronika boldoggá avatását, mert életét adta Jézus Krisztusért. Hozzátette: megőrizte szüzességét, és „a hit gyűlöletének mártírjává vált” (odium fidei).
– Amikor halálhíre elterjedt, máris mindenki arról beszélt a faluban, hogy szentként élt és szentként halt meg. Azóta, egészen napjainkig, akik ismerték őt, esetleg hallották életének történetét, több száz verset, éneket írtak tiszteletére, ez is azt mutatja, hogy mennyire becsülik emlékét. Emellett az emberek folyton felkeresik a sírját és halálának helyszínét, hogy Isten közbenjárását kérjék tőle – közölte Damian Pătraşcu.
A posztulátor megjegyezte, Veronika szellemisége pár szóban összefoglalható, hiszen nem tett semmi mást, csak őrizte hitét, elhivatottságát a végsőkig, bármilyen fenyegetés ellenére. Mindig felelősségként gondolt a keresztségre, egyszerűségével és alázatosságával vált az evangélium hirdetőjévé. Úgy őrizte az Istentől kapott tisztaságát, a szüzességét, mint életének legnagyobb értékét – szögezte le a posztulátor.
Egyébként a gyilkosság után orvos állapította meg, hogy Veronika erőszaktevője nem érte el célját, s habár megölte őt, nem tudta bemocskolni tisztaságát. Damian Pătraşcu szerint a vértanú üzenete a fiatalokhoz is szól, arra ösztönözve őket, hogy álljanak ellen a társadalom hamis ígéreteinek, és legyenek felelősségteljesek mind a templomokban, mind a közösségekben.
– Értékeljék a tisztaság ajándékát, és örömmel, elégedetten éljék meg fiatalságukat! A nők számára Veronika példája azt mutatja, hogy tiszteljék önmagukat, ne reklámozzák saját szexualitásukat, legyenek felelősségteljesek a családjuk iránt, és úgy neveljék fiaikat, hogy ne árucikként, tárgyként kezeljék a lányokat – mutatott rá Damian Pătraşcu.
A posztulátor hangsúlyozta, Antal Veronika a hívő emberek számára példa arra, hogy bárki, bármilyen körülmények között élhet szentként. Semmi más nem kell hozzá, csak a saját meghívásunk, küldetésünk hit általi megélése.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek