csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Szentes Csaba mérleget vont

Nálunk az együttműködés nem opcionális, hanem kötelező – jelentette ki Szentes Csaba volt madéfalvi polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyen ismertette a mandátumának felfüggesztéséhez vezető történéseket, a polgármestersége alatt elért eredményeket. Ígéretet tett arra, hogy Madéfalva fejlődése továbbra is töretlen lesz, és ő maga is bekapcsolódik valamilyen módon a megkezdett munkába.

Szentes Csaba Fotó: Daczó Katalin

A polgármesteri tisztséget 2007-től töltöm be – vázolta fel Szentes Csaba –, ebből egy évet alpolgármesterként láttam el a polgármesteri teendőket, elődöm szülési szabadsága miatt, és 2008-ban választottak meg először. 2004-től tanácsos is voltam, de a közügyekbe a gazdálkodásból, a földek mellől léptem be, aktív gazdálkodó voltam. Én úgy éreztem, hogy a gazdálkodást polgármesterként sem hagyhatom abba. Egy részét a gazdaságomnak örököltem, más részét területalapú támogatásokból próbáltam fejleszteni.
Szentes Csaba elmondta, hogy az uniós pályázati kiírások megjelenése után lett számlaképes fizikai személy, vagyis bejegyeztetett egyéni vállalkozást és sikeresen pályázott a 141-es intézkedés keretében támogatásra, és három éven keresztül 1500 eurós támogatásban részesült. Hangsúlyozta, hogy szó szerint vett kereskedelmi tevékenységet nem folytatott, a vállalkozásán keresztül semmit el nem adott, még számlatömbje sem volt. 2013-ban kezdődött az összeférhetetlenség vizsgálata, de utána elindított nagyobb tevékenységeket is, tudván, hogy már úgyszólván mindegy, mert ha egy napot is fennállt az összeférhetetlenség, akkor már jogi következménye lehet.
A volt polgármester beszámolt a többéves jogi huzavonáról, a fellebbezéseiről az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) 2014-ben meghozott határozata ellen, a prefektusi hivatal intézkedéséről, amellyel a mandátumát megszüntették december 7-én, a Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék jogerős döntését követően.
– Attól kezdve volt tíz napom, amíg ezt a közlést megtámadhattam a bíróságon – jegyezte meg Szentes Csaba. – Úgy döntöttem, annak nincs értelme, hogy ügyvédet fogadjak és harcoljak, de élve alkotmányos jogommal, a jegyzőnővel benyújtottunk egy keresetet a törvényszékre, amelyet iktattak, és várjuk, hogy mi lesz erre a döntés. De figyelembe véve hasonló eseteket az országban, már tudjuk, hogy mi lesz a döntés, és arra készülünk, hogy mi lesz tovább.
A volt elöljáró kiemelte, nem ért egyet a jelenlegi törvénykezéssel, és ha ma lenne ez a kérdés, ma is úgy döntene, hogy a községvezetés mellett a gazdálkodás folytatható.
– Nem vagyok már polgármester – mondta Szentes Csaba. – A teendőkkel a törvényeknek megfelelően az alpolgármester van megbízva, amíg kiírnak előrehozott választásokat. Megbeszéltük ezt az ügyet civilekkel, az egyházzal, a közbirtokossággal, a helyi tanáccsal és a helyi RMDSZ-szel. Született egy olyan döntés, hogy maradjak a közügyek mellett, próbáljam segíteni az elkezdett munkát, és majd valaki a csapatból indul a választásokon. Egy négyéves mandátumot vállaltunk közösen, és azt mi továbbra is akarjuk teljesíteni. A lakosság nyugodt lehet: amit vállaltunk, teljesítjük, nem szabad megérződjön a polgármestercsere.
Az összeférhetetlenség „büntetése”, hogy az illető személy három évig választott tisztséget nem tölthet be, állami intézményben csak olyan helyen lehet alkalmazott, ahol uniós vagy közpénzről nem rendelkezhet. Szentes Csaba elképzelhetőnek tartja, hogy három év után visszatérjen, de addig is mindvégig jelen lesz, és a háttérből segíti a munkát.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,233RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb