Szent Király Szövetség találkozója Csíkszentkirályon

77

Hétvégén Csíkszentkirályon ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját a Szent Király Szövetség. A szövetség szombati közgyűlésén a települések képviselői a hogyan továbbról tanácskoznak. A településre több mint kétszáz személy érkezik ma este.

A rendszerváltást követően alakult meg a Szent István nevét, illetve a „szentkirály” elemet nevükben hordozó települések szövetsége. Az első találkozót szintén Csíkszentkirályon szervezték meg 1996 őszén, amikor összegyűltek a Szentkirály nevű települések polgármesterei, és szándéknyilatkozatban fogalmazták meg, hogy szövetségbe tömörítik mindazokat a falvakat és városokat, amelyek nevükben őrzik az első szent király nevét.
A Szent Király Szövetséghez huszonegy Kárpát-medencei település csatlakozott: Magyarországról Bakonyszentkirály, Kerka­szent­király, Királyszentistván, Por­­rog­szentkirály, Rinyaszentkirály, Sza­­­badszentkirály, Szentistván, Szent­istvánbaksa, Szentkirály, Szent­királyszabadja és Szom­bat­hely-Gyöngyös­­her­mán­szent­király; Erdélyből Csík­szent­király, Kalota­szent­király, Marosszentkirály, Sepsi­szent­király, Székelyszentistván, és Székelyszentkirály; Felvidékről Ki­­rály­fiakarcsa, Vágkirályfa, Sajó­szent­király és Sajókirályi.
Idén a szövetség közgyűlésén újratárgyalják, milyen feltételek mellett működhet tovább a szervezet.
– Vannak olyan felvidéki települések, amelyeken az elmúlt évek alatt az önkormányzatok elvesztették a magyar képviseletet, máshol új polgármesterek kerültek vezető pozícióba. Újra át kell gondoljuk tehát, hogy jövőre hol szervezzük meg a találkozót és, hogy melyek azok a települések, amelyek érdemben is tagjai tudnak maradni a szövetségnek – tudtuk meg Székely Ernőtől, Csíkszentkirály polgármesteréről.
A szövetség szombaton délelőtt tartja meg a polgármesteri hivatalban az éves közgyűlését, ezt megelőzően a tagok közösen fát ültetnek a templom melletti temetőkertben.
Délután 3 órától a Vitos Mózes Általános Iskola udvarán az Alcsíki Néptánctalálkozó műsorával egészül ki a többnapos program.
– Az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulással közösen fogalmazódott meg bennünk, hogy a környező településeken működő néptánccsoportok megértek arra, hogy találkozó keretében is bemutatkozzanak. Ezért idén első alkalommal Csíkszentkirály ad otthont ennek a rendezvénynek, reméljük, hogy sikerül állandósítanunk a találkozót – mondta Gál Mária.
Színpadra lép a magyarországi Szentkirály néptánccsoport, ők hat-hét táncrendet tűztek műsorukra, de jelen lesznek a szentimrei, szentsimoni, csatószegi, kozmási, bánkfalvi, mindszenti, szentléleki, fitódi, taplocai és a házigazda település hagyományőrző csoportjai is.
Vasárnap ünnepi szentmisével folytatódik a Szent Király Szövetség találkozója, a délelőtt 10 órakor kezdődő szertartáson Tamás József püspök celebrál és megszentelik a Szent Korona másolatát.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.