csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Szent Erzsébet-napok

Zárt ajtók mögött tartják az idei Szent Erzsébet-búcsút Gyergyó­szentmiklóson a város végi idősotthonban. Kárpótlásul a bentlakóknak, amiért idén szeretteik nélkül ünnepelnek, egész hétre közös programokat szerveztek az ápolók. 


Más években sokan látogattak november 19-én a Szent Erzsébet Öregotthonba. Az idősek is mindig készültek a búcsúra, a találkozásra, az ünnepre. Idén Szent Erzsébet-hét néven egyhetes programot szerveztek az otthonban: november 16. és 20. között zajlanak majd a programok, zárt ajtók mögött. Hétfőn Szent Erzsébet életét bemutató kiállítást nyitnak meg, az időseket végigvezetik a tárlaton, ismertetik velük a fontosabb állomásokat. Kedden szintén Szent Erzsébet a téma, ezúttal filmvetítés lesz. Szerdára kézművesfoglalkozást terveztek, csütörtökön 11 órától pedig a búcsús szentmisét az otthon kápolnájában Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Caritas lelki igazgatója mutatja be. Péntekre Szent Erzsébet-színdarabot terveztek, idősek és ápolóik is bekapcsolódnak az előadásba.

– Azt szerettük volna, hogy színesebbé tegyük az itt lakók életét most, hogy az óvintézkedések miatt nem járhatnak ki, és látogatókat sem fogadhatnak – mondta dr. Kiss Gabriella, az otthon ápolási vezetője.

Az otthonban nagy szükség van a töltekezésre a megszorítások miatt. Az idősek csak telefonbeszélgetések által vagy videohívásokkal tartják a kapcsolatot a családtagjaikkal.

– Megvan ennek a pozitív hozadéka, hiszen elmondhatjuk, hogy a 152 bentlakó esetében csupán néhány náthás megbetegedés történt, de senkit se kellett kórházba szállítani koronavírus-fertőzéssel – ismertette dr. Kiss Gabriella.

Tilos a látogatás az intézményben már tavasz óta, nyáron néhány alkalommal az udvaron biztosítottak lehetőséget a találkozásra egy-egy családtaggal. Ha azt látják, hogy valamelyik ápolt utolsó stádiumban van, próbálnak lehetőséget biztosítani a búcsúzásra a családta-

gok számára. Több, demenciával élő beteget is ápolnak az intézményben, rájuk kevesebb negatív hatása van a pandémiának, ők másképp élik meg a távolságtartást.

– Többségük már nem ismeri meg a hozzátartozóit. Ezt a szerepet részben átveszi a gondozó személyzet, mellettük vannak, átölelik őket. Érzik, hogy nincsenek magukra hagyatva. Minden napra vannak foglalkozások a demens részlegesen is, az itt és most történéseire összpontosítva, hiszen az öt perccel azelőtt történtekre valószínűleg nem emlékeznek. Ezért nem érzik annyira a hozzátartozók hiányát – részletezte dr. Kiss Gabriella, megköszönve a hozzátartozóknak, hogy megértik és elfogadják a szigorú óvintézkedéseket.Barabás-Pál Hajnalka

Kapcsolódó cikkek:

14,233RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb