Szemtől szemben az ország vezetőivel

Információ a legmagasabb szintről

69

Bokor Sándor és Katona Mihály, Parajd, illetve Korond polgármestere hasznos tudnivalókkal érkezett haza Bukarestből, a Romániai Községek Egyesületének közgyűléséről: szaktárcavezetőkkel, államtitkárokkal egyeztetve kaptak válaszokat olyan kérdésekre, amelyek – egyebek mellett – az alaposan megkésett költségvetés miatt tisztázatlanok voltak.

Több mint 500 polgármester találkozott a kormányzókkal. Hasznos alkalom Fotó: gov.ro

Két udvarhelyszéki polgármester – a korondi Katona Mihály és a parajdi Bokor Sándor – vett részt a Romániai Községek Egyesületének 22. közgyűlésén február 17–20. között Bukarestben. Udvarhelyszékről csupán e két önkormányzat tagja az egyesületnek.
Bokor Sándor polgármester fontosnak tartja ezt a tagságot, hiszen a találkozók során számos olyan hasznos információ birtokába jutnak, amire szükségük van a mindennapi teendők elvégzéséhez. Első nap megismerkedhettek a miniszterelnökkel és a szakminiszterekkel, másnap pedig az államtitkárokkal találkoztak, akikkel a közigazgatásban felmerülő problémákat beszélték meg. Szó esett a költségvetésről, a fejlesztési programokról, és elmondhatták minden panaszukat, amivel a munkájuk során szembesülnek.
– Mindenképp hasznunkra válik ez a találkozó, bár nagy hiányzó Udvarhelyszék és egész Hargita megye. Az 550 jelen lévő polgármesterből alig voltunk tizenöt-húszan magyarok. Természetesen mindenki eldönti, hogy milyen szövetségekben kíván részt venni, de ismétlem, itt érdemben lehet beszélni azokról a problémákról, amelyekkel a községi vezető küszködik. Jelen volt a miniszterelnök, a pénzügyminiszter, a mezőgazdasági és a tanügyminiszter, hogy csak néhányat említsek – részletezte Bokor Sándor. – A pénzügyminiszter ismertette az újdonságokat, többek közt azt, hogy több pénzt osztanak le a községeknek a jövedelmi adóból, viszont a szociális terheket az önkormányzatokra róják. Ez azt jelenti, hogy a beteggondozókat az önkormányzat fizeti, a fogyatékkal élő személyeket pedig az állam. Vita volt arról, hogy ez mennyire fog működni, egyelőre ez a döntés született – tájékoztatta lapunkat Bokor Sándor.
Részletesen beszéltek arról a sok önkormányzatot érintő problémáról is, miszerint az építkezésben dolgozók minimálbérét 3000 lejre emelik. Eszerint minden építő újraszámolt minden költséget, és kérik, hogy az önkormányzatok pótolják ki ezt az összeget.
– Tisztázták, hogy nem lehet újraszámolni, csak azoknál a munkálatoknál, amelyet idén januártól kezdtek el, és csakis a béralapot lehet újraszámolni. Hiszen köztudott, hogy sokan az anyagköltséget is újraszámolták. Természetesen arról is szó volt, hogy honnan fizeti ki sok önkormányzat az elkezdett munkálatok pluszköltségeit: valamennyit az állam magára vállal, de nagyon komoly összegek hárulnak az önkormányzatokra. Állítólag minden önkormányzat helyzetét külön elemzik – mondta el Bokor Sándor.
A találkozón kiválósági díjakat is adtak azoknak a polgármestereknek, akik négy mandátum alatt hatékonyan és eredményesen dolgoztak a közösség érdekében, jelentős uniós és kormánypénzt tudtak lehívni a településükre. Ilyen díjban részesült Parajd polgármestere is.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek