Szemléletváltás a szülészetben

Orvosoknak, szülésznőknek, asszisztenseknek zajlottak előadások

1 465

Egyre több eredmény támasztja alá és egyre nagyobb hangsúlyt kap az a nézet, miszerint a szülő anyának és gyermekének is az a legjobb, ha kórházi körülmények között is minél természetesebb módon zajlik le a szülés – támasztotta alá számos előadó a hétvégén Csíkszeredában lezajlott szülészeti konferencián.

Sokan voltak kíváncsiak a szülészeti konferencia előadásaira Fotó: Miklós Csongor

A csíksomlyói Jakab Antal Házban szombaton ért véget a Biztonságban szülni és születni című, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, a magyarországi Magyar Szülésznők Egyesülete és a Mindent a Nőkért Alapítvány által szervezett, Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Orvosi Kollégium és a Romániai Általános Orvosi Asszisztensek, Szülésznők és Orvosi Asszisztensek Rendjének megyei szervezete partnerségével szervezett konferencia. A rendezvény mindhárom napján népes hallgatóközönség követte a magyarországi és hazai professzorok, szülész-nőgyógyász szakorvosok, családorvosok, szülésznők, védőnő, szoptatási tanácsadó előadásait. A rendezvény csütörtök esti megnyitóján Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere is üdvözölte a résztvevőket és azt, hogy létrejött ez a rendezvény. Mint mondta, nagyon jó, hogy ennyi oldalról megvizsgálva, ennyi módon igyekeznek segíteni az egészségügyben dolgozók a gyerekek és a családok életét. Kifejtette, nagyon fontos már magzati korban az élet védelme és az is, hogy az anyák már a magzatuk megfoganása pillanatától kellő figyelemben, támogatásban, jó tanácsban részesüljenek. Dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere köszöntőjében arra emlékeztetett, az intézményben az elmúlt években sok változás történt. „A szülő nők és születendő gyermekeik számára biztosítjuk a megfelelő egészségügyi ellátást, miközben megpróbálunk minél kevésbé beavatkozni a szülés természetes folyamatába – szögezte le az intézményvezető. – A szülésük helyszínéül kórházunkat választó anyák és gyermekeik érdekében ezt az elkezdett utat, irányt mindenképpen folytatjuk.
Az orvosok és asszisztensek számára szakmai továbbképzőként is elismert konferencia során szó esett a várandósgondozásról a családorvosok és a szülész-nőgyó­gyász szakemberek szemszögéből, beszéltek a szülészeti protokollokról, a szülő nő–szülész–orvos közötti kommunikáció problémáiról. Elemezték a késői gyermekvállalás jelenségét, a császármetszések arányát és a klasszikus szülészet jövőképét, szó esett arról, hogy mennyire és hogyan befolyásolják a nőt már kisgyermekkortól érő negatív szuggesztiók a későbbi anyaságot és szülést. Szó volt a védőnői hálózat fontosságáról, a vízben szülésről és a szoptatásról is. Dr. Kraft Hunor szülész-nőgyógyász, a rendezvény szervezője szombaton összegzésként elmondta, az volt cél, hogy különböző szakmák – orvosok, szülészek, asszisztensek – képviselői különböző helyekről eljöjjenek, találkozzanak, beszélgessenek. Úgy látja, kétségtelen, hogy számos változás zajlott le a szülészet területén, és ezekre a változásokra reagálni kell: „Folyamatosan tanulni kell továbbra is arról, ahogy az embergyermek megfogan, megszületik és felnő.”

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek