Szemétügy

82

Szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek, és a keletkezésük helyén (gyárak, üzemek, háztartás stb.) feleslegessé váltak, tőlük tulajdonosuk megválik, vagy megválni köteles – így szól a szemét meghatározása. De ez is hozzátartozik: a szemetelés a rend ellen való cselekvés. Ez az, amit ajánlok nagyon sok embernek megfontolásra.
Kinézek az ablakon, a szeméttárolók mellett szemeteszsákokat látok, egy-két óra múlva már kipakolt szemeteszsákok vannak, egy nap múlva nagyobb halom szemét, s így tovább gyűlöget még néhány napig. Az a helyzet, hogy Gyergyószentmiklóson az illegálisan lerakott – azaz a konténerek mellé pakolt szemetet nem gyűjti be a hulladékelszállítást végző cég, hanem a városgazdálkodási vállalat viszi azt el, persze nem naponta, hanem meghatározott időközönként. De miért van illegálisan lerakott szemét, ha vannak szemétgyűjtő edények, amibe bele lehetne rakni? Előfordul, hogy néha megtelik a kuka, de ez ritka, inkább az történik, hogy ami nem fér bele egyszerűen a gyűjtőedénybe, azt mellé teszik. Érkezik a következő lakos, látja, hogy valami van a kuka mellett, gondolván, hogy tele van, nem is próbálja beletenni csomagját, hanem ő is a földre teszi. S aztán így gyűl tovább. Kerül még oda építkezési törmelék s zöldhulladék is, aminek semmi keresnivalója nem lenne ott. A bűzös helyzetre még rátesznek egy lapáttal a kukázók, akik kibontják és átválogatják a szemeteszsákok tartalmát, amit nem találnak hasznosnak, azt ott hagyják. Így történt, hogy a minap sok-sok használt pelenka terült szét a kuka körül. S mit tehet ilyenkor a kóbor kutya? Nem fogja összeszedni a pelenkát, hanem széthordja. Jó nekünk az, ha lakókörnyezetünk szeméttel van tele, ha a parkoló felé haladva át kell lépjünk a kidobott ételmaradékon?
Engem nagyon zavar. Ne cselekedjünk a rend ellen, mert hiába szeretnénk, hogy szép legyen a környezetünk, ha arra sem vagyunk képesek, hogy a kukába tegyük a szemetet.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek