Szeméttel bélelt patakmeder

83

Csíkszereda rejtett arca húzódik meg a Somlyó utca közelében, az egyik legdrágább lakóövezet közepén. Az itt lévő romatelep és környéke is a megyei jogú város része. A vaskerítés és a Somlyó-patak közé zárt tábor szemetét a szél és a víz messzire viszi, így a környék lakóit, földtulajdonosait is joggal háborítja fel a látvány.

Szeméttel erősített partszakasz. Csíkszereda másképp Fotó: Balázs Árpád
Szeméttel erősített partszakasz. Csíkszereda másképp (Fotó: Balázs Árpád)

Olvasóink jelezték, visszatérő problémaként, a Somlyó-patak elviselhetetlen állapotát. A Somlyó utcai romatelep környékén a patakmederben annyi a szemét, hogy inkább hasonlít szemétgödörhöz, mint vízparthoz. A leírhatatlan állapotról a hétfőn délelőtt készült fényképek tanúskodnak.
A romatelep környékét is szeméttel töltötte meg a szél. A vaslemezből emelt kerítés nem állja útját a szemétnek, a paraván mögött a gyerekek a szemünk láttára is ott végezték dolgukat. A telepen lévő nagyméretű szeméttárolóban már nem fér a szemét. Az itt lakók azt mondják: jó ideje nem ürítették ki, nem szállították el a szemetet. Hogy pontosan milyen gyakran ürítik a szemetest és kinek a költségén végzik? – erre a csíkszeredai városházától vártunk választ, de lapzártáig nem kaptunk tájékoztatást. A somlyói romatelepen jelenleg negyven család és közel kétszáz személy él – állítják az ott lakók.
A megkérdezettek közül többen azt állították, azért van annyi szemét a mederben, mert a víz kimosta a partszakaszt, a föld beomlását a beöntött szeméttel akarták megfékezni.
A Somlyó-patakán több helyen is kikezdte a partot a víz. Sorbán Mária, a Somlyó utca egyik lakója érdeklődésünkre elmondta: a 2011-es árvíz nagyon megrongálta a partot. A kerítésük beton alapja is fordul be a vízbe, a kert földje is megsüllyedt már. Miután több éve várták, hogy a medret szabályozzák, idén beadvánnyal fordult a vízügyi szakaszmérnökséghez. A vízügyi szakemberek szeptemberi helyszínelésük alkalmával megállapították, hogy omlik a part, és ez árvízvédelmi szempontból is veszélyes. A vízügy Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának küldött átiratot és tájékoztatást, azzal a kiegészítéssel, hogy a szóban forgó patakmeder nem tartozik a vízügy ügykezelésébe. A patakmeder rendezése a város feladata.
A kérdésben Antal Attila megbízott polgármestert is kerestük, aki elmondta: a Somlyó-patak mentén nagyon sok esetben a partszakaszra is ráépítették a kerítéseket, így a patakszabályozás ilyen szempontból is gondot okozhat. Hogy mikor kezdődhet el a patak medrének szabályozása? – erre a kérdésre is várjuk még a hivatal válaszát.

Daczó Dénes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek