Szeméthegyek a város külterületein

29

Gyergyószentmiklós határaiban tartott terepszemlét a helyi polgárőrség, melynek következtében megállapították: a helyzet változatlan, sokan még mindig a város külterületeire hordják a szemetet. Bajkó László, a polgárőrség vezetője lapunknak kifejtette, idén is megtartják a szokásos takarítási akciót, mondván, reméli, hogy ezúttal a lakók is bekapcsolódnak a tevékenységbe. Bajkó hozzátette: a hozzáállás megváltoztatására és komoly összefogásra van szükség a már állandósult gond enyhítéséhez.

Szeméthalmok a külterületeken. Állandó probléma
Szeméthalmok a külterületeken. Állandó probléma

Siralmas látvány fogadja a Gyer­gyószentmiklós külterületeire látogatókat: sze­mét­hegyek tornyosulnak az ár­kok és patakok mentén, annak elle­nére, hogy tavaly több esetben is komoly pénzbírságot róttak ki a hatóságok a szemetelésért.

Szekérrel viszik a szemetet
A műanyag palackoktól kezdve, a ruhaneműn és a lyukas bicikligumin át, a már nem használt iskolatáskáig minden megtalálható a hulladék között, noha legutóbb tavaly tavasszal szervezett komoly takarítási akciót a polgárőrség.
Bajkó László, a polgárőrség vezetőjének elmondása szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy legtöbb esetben gyergyószentmiklósiak a szemetelők, és szekérrel hordják a mezőre a hulladékot. Mint kifejtette, többször is előfordul, hogy a lakók bizonyos személyeket bíznak meg azzal, hogy elszállítsák a szemetet, némi anyagi hozzájárulásért cserébe pedig az illetők el is végzik a „piszkos munkát”.
– Tavalyelőtt, az évek hosszú során felgyűlt szemetet gyűjtöttük össze, jelen helyzetben azzal van szerencsénk, hogy mindig csak az egy év alatt felhalmozott hulladékot kell eltávolítanunk – fogalmazott Bajkó László, hozzátéve: az összefogás hozhat pozitív változást, ami abból állna, hogy a gyanús szekerek, autók jelenlétét a lakók továbbítsák a hatóságok felé. – Évek óta könyörgünk a területtulajdonosoknak, hogy takarítsák ki az elhanyagolt részeket, mert azok folyamatosan szemétlerakókká válnak – tette hozzá a polgárőrség vezetője, rámutatva: véleménye szerint a tulajdonosok számítanak az első számú felelősnek.

Idén is lesz takarítás
Mint közölte, az esetek nem éjszaka történnek, így a hőkamera sem jelent megoldást, kizárólag a folyamatos felügyelet segítene.
Jövő hét elején tart gyűlést a polgárőrség, ahol többek között az idei takarítási akció pontos dátumáról is döntenek. Bajkó elmondta, noha korábban többször is meghirdették, egy alkalommal sem fordult elő, hogy a lakók is csatlakozzanak a szemétszedéshez, reményei szerint ez idén másképp lesz.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.