Szemétdolog

109

Tanzánia éppen egy éve tiltotta be a nejlonzacskók használatát. Hihetetlenül hangzik, hogy már a bantu törzsek is felismerték, milyen mértékű környezetszennyezést jelent a műanyag, míg itthon, a felvilágosult Európában vígan pakolhatjuk a megvásárolt cuccot műanyag szatyorba. Igaz, tavaly ősz óta mi is választhatunk az ökozacskó és az igazi műanyag közt, de egyelőre szó sincs arról, hogy teljesen felszámolják a műanyagot. Rebesgették ugyan, hogy a szívószál betiltására is készülnek (egy lépéssel közelebb kerülnénk környezetünk óvásához), de ez igen kevés a boldogsághoz. Az evőeszközökkel, ásványvizespalackokkal, pléhdobozokkal és egyéb szervetlen anyaggal annyi kárt okozunk a természetnek, amit sosem lehet helyrehozni. A mai napig találkozunk az üzletekben a hagyományos zacskókkal, „pungákkal”, s zöldséget, gyümölcsöt is ebbe pakolunk, ha lehet, egyenként, hogy nehogy összevesszenek. Szerencsére már kezd tudatosulni mindenkiben a szelektív hulladékgyűjtés fogalma, viszont még mindig találunk szeméthegyeket a természetben. Vannak emberek, akik lelkiismeret-furdalás nélkül kiviszik szemetüket az erdőre, folyó- vagy patakpartra és büntetlenül leöntik. Ezek az egyedek valószínűleg nem tudják, hogy a szemét sok mindenről árulkodik, ezért egy kis fáradsággal rövid idő alatt ki lehet deríteni, hogy ki a gazdája.
A kelet-afrikai ország külön figyelmezteti az utazókat is, hogy tilos a műanyag csomagolóeszköz használata a boltokban és a piacokon. Sőt az országba sem vihető be semmilyen nejlonzacskó, a tilalom kiterjed a gyártásra, behozatalra, kivitelre, árusításra és raktározásra is. Az is bizonyítja, hogy komolyan veszik a tiltást, hogy az országba utazók csomagjait is ellenőrzik: ha a bőröndben vagy hátizsákban műanyag zacskóban bújnak meg a ruhadarabok vagy a tisztálkodószerek, a zacskókat elkobozzák. A környezetvédő kezdeményezés nem egyedi az afrikai kontinensen: Ugandában már kipróbálták, de ott állítólag nem működött. Malajzia másképp oldja meg a szemétproblémát: visszaküldi a gazdag országoknak a szemetüket, amit a fejlett országokból csempésznek be. Tavaly háromezer tonnányi műanyag hulladékot indított útnak a délkelet-ázsiai ország. A gigászi hulladékmennyiség között találhatók az Egyesült Királyságból származó kábelek, Ausztráliából tejesdobozok, elektronikai, illetve háztartási hulladékok Észak-Amerikából, Szaúd-Arábiából, Japánból, illetve Kínából. Mindenképp azt szeretnék, hogy Malajzia ne váljon a gazdag országok szemétlerakóhelyévé. Felfoghatatlan és egyben elképesztő, hogy például az Egyesült Királyság műanyag hulladékának kétharmadát exportálja, jellemzően szegényebb országokba. Az Egyesült Királyság műanyag szemetének jelentős részét korábban Kínába szállították, de ők tavaly betiltották a műanyag hulladék behozatalát, így viszont a térség többi országára jóval nagyobb terhelés jut.
Jó lenne, ha mindenki maga hasznosítaná újra saját szemetét, és az egzotikus országokat nem terhelnék Európa összes mocskával. Itthon pedig – amennyire csak lehet – kerüljük a műanyag használatát. Egy kis odafigyeléssel és akarattal könnyen megoldható.

Nagyálmos Ildikó

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.