vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Szemétbe dobott pénz

Jelenleg a háztartási hulladék 97 százaléka a szeméttelepekre kerül, 2020-tól Romániát napi 500 000 euróra is büntethetik, ha nem csökkenti ezt az arányt 50 százalék alá – nyilatkozta egy konferencián Ilias Papageorgiadis, a Román Biomassza és Biogáz Egyesület (ARBIO) elnöke.
„Európában az újrahasznosított energia 63 százaléka biomasszából és biogázból származik. Mintegy félmillió ember dolgozik ebben az ágazatban. Romániában komoly problémát jelent ez, mert sajnos még sokan nem látták be, mennyire súlyos ez a helyzet, és milyen sürgős megoldást igényel. Ha 2020-ig nem teszünk valamit, jelentős összegű büntetéseket fogunk fizetni” – magyarázta Papageorgiadis. Az egyesület elnöke szerint több ötlet is napvilágot látott a probléma orvoslására, ezek azonban nem jelentenek valós megoldásokat.
„A mi javaslatunk az egyetlen, amely végérvényesen megoldaná a hulladék problémáját Romániában. A bioenergia-törvényről van szó. Egy olyan keret létrehozását javasoljuk, amelynek a lényege, hogy abból a pénzből, amit három év múlva fizetnénk büntetésként, hozzunk létre egy zárt rendszert. Ennek az összegnek körülbelül 40 százalékát szigorúan a hulladékfeldolgozási projektekre használnák” – mondta az ARBIO elnöke. Kijelentette azt is, hogy 25 megye termeli az ország háztartási hulladékának 80 százalékát.
„Amikor háztartási hulladékról beszélünk, nem hulladékról beszélünk mint olyan. Kiválogatott hulladékról tárgyalunk, a lebomló szemetet nem jó hőkezelésnek alávetni. Mindenhol ez történt Európában, nem mi fedezzük fel a spanyolviaszt. Az eredmény pedig nemcsak a büntetések elkerülése lesz, hanem végleg megszabadulnánk a hulladékoktól” – magyarázta Papageorgiadis.

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb