2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Személyre szabott munkahely árváknak és fogyatékosoknak

A Lókodi Ifjúsági Alapítvány (LIA) székelyudvarhelyi otthonában működik a jövőben a hátrányos helyzetű fiatalok tanácsadó irodája, amelynek célja személyre szabott munkahelyet találni az otthonokból kikerült fiataloknak és meg is őrizni azt.

A székelyudvarhelyi a negyedik központ a megyében. Segítenek a fiataloknak munkát találni
A székelyudvarhelyi a negyedik központ a megyében. Segítenek a fiataloknak munkát találni

[dropcap]E[/dropcap]lsősorban a LIA elnöke, Orbán Árpád vázolta fel röviden az egybegyűlteknek a székelyudvarhelyi Benkő József utcai otthon udvarán az iroda megalakulásának fontosságát. Amint elmondta, az idén húszéves LIA két évtized alatt a környező gyerekotthonokból kikerült fiataloknak próbált Lókodban életteret biztosítani, illetve szakmára tanítani, életre nevelni őket.
„A lókodi otthonban az elmúlt években kétszázhatvan fiatal fordult meg, és most már Homoródszentmárton környékén is vannak házaink, az udvarhelyi házat 2001-ben vásároltuk, ahol jelenleg kilencen laknak. Sok fiatalnak nyújtott lehetőséget, hogy integárlódni tudjanak a társadalomban. Néhány helyi vállalkozónak köszönhetően az itt lakók többsége dolgozik, sokan nyújtottak kezet, és adtak esélyt fiataljainknak.”
A most elindított program a Norvég Alap támogatásával valósul meg, összefogja az összes udvarhelyszéki hátrányos helyzetű, illetve fogyatékos fiatalokat tömörítő alapítványt. „Abban reménykedem, hogy ez a program is arról fog szólni, hogy nagyon sokan, sok segítséggel innen találnak munkahelyet és meg is tudják tartani azt, hiszen ez még nehezebb, mint megszerezni” – mondta Orbán Árpád.
Hargita Megye Tanácsának Szociális és Gyerekvédelmi Igazgatósága részéről Gál Katalin arról beszélt a jelenlévőknek, hogy átfogó céjuk ezzel a tevékenységgel a segítségnyújtás a hátrányos helyzetű fiataloknak, fogyatékkal élőknek és a gyermekvédelemből kikerülteknek, hogy a munakerő piacon el tudjanak helyezkedni. Mindezt a támogatott foglalkoztatás módszerével szeretnék megvalósítani, tehát azok a fiatalok, akik részt vesznek a szolgáltatásban, egyéni támogatásban részesülnek. Ez azt jelenti, hogy szakképzésen és egyénre szabott személyiségfejlesztésen is részt vehetnek. Gál Katalin kiemelte: a projekt legfontosabb szerepét a munkaadók képezik, hiszen az ő segítségük nélkül támogatott foglalkoztatás nincs.
A megyében az udvarhelyi a negyedik tanácsadói központ, amelyet a projekt részeként indítottak el.
A továbbiakban az iroda két munkatársa is összefoglalta, hogy miben nyújtanak majd segítséget a hozzájuk forduló fiataloknak. „Nem egy egyszeri, rövid beszélgetésről, hanem egy hosszú távú együttműködésről van szó” – mondta Szabó Tímea, a LIA munkatársa.
Szilágyi Csaba, a LIA igazgatója úgy látja, sajnos még nekik kell megkeresniük a munkaadókat, és nem fordítva történik, hiszen az állami háttértámogatás még gyerekcipőben jár. „Van olyan fiatalunk, aki fogyatékossága ellenére kilenc éve egy cégnél dolgozik. Elértük azt a szintet, hogy számos fiatal, aki ebben a házban nőtt fel, szociális tömbházlakásba költözhessen, munkát találhasson és beilleszkedjen a város életébe” – mondta Szilágyi Csaba.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb