Személyiségfejlesztés a javából

Bábjáték – komolyan

73

Elemistáknak zajlott bábtábor múlt héten, a napokban pedig felső tagozatos diákokkal játszanak drámajátékokat Csíkszeredában a Menő Manó Egyesület szervezésében.

Mese és alkotás a bábokkal. Belefeledkezés a játékba Fotó: Babota László Dóra

A Szakszervezetek Művelődési Házában szeptember 3. és 7. között mintegy negyven gyermek vett részt a második Manó Táborban, Bende Zsuzsa bábművész és Bakó Klára képzőművész irányításával bábokat készítettek, dramaturgiai játékokat játszottak, történeteket meséltek. A Hargita Megye Tanácsa támogatásával lezajlott foglalkozáson ezúttal papírból készültek a díszletek és a bábok is – tájékoztatott Bende Zsuzsa, az egyesület vezetője. A héten a nagyobb gyermekekkel inkább a drámajátékokra, helyzetgyakorlatokra fektetik a hangsúlyt – tette hozzá.


Nemsokára elkezdődnek az éves bábos foglalkozások is, a Bethlen Gábor Alap révén a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola elemistáinak tartanak heti rendszerességgel bábos foglalkozást. Más iskolákból is várják a gyermekeket, a 0741–415886-os telefonszámon lehet jelentkezni.
Bende Zsuzsa – most már több év tapasztalatával a háta mögött – úgy látja, sokat fejlődnek a gyermekek a foglalkozásokon, például az összpontosítási képességük javul sokat. Azt is látta az elmúlt években, mennyire megnyílnak a kicsik a bábozás révén, úgy gondolja, személyiségfejlesztés is ez a javából.


Elmesélte, a tavaszi Menő Manó Fesztiválon, ahol bemutatták a gyermekcsoportok a tanév folyamán betanult előadásokat, olyan produkciót adott elő egy félénk lányokból álló csapat, amellyel őt is meglepték. Az egyik legnagyobb elégtétel pedig az volt, amikor egy anyuka megosztotta vele, hogy a zenei fellépései előtt rendszerint a fizikai rosszullétig izguló gyermeke a bábelőadásra mindenféle görcs és izgalom nélkül készült és felszabadultan játszott is, bábokkal, szöveggel, zenével a mintegy ötvenfős közönség előtt.
A programjait pályázati támogatásokkal működtető egyesület vezetője szerint Csíkszeredában helye lenne egy állandó bábtársulatnak, három-négy bábművésszel, de ennek megvalósulására egyelőre nem sok esélyt lát.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek