Szembenézés az éghajlatváltozással

Környezettudatosságra nevelő tárlat

37

Az éghajlatváltozás jelenlegi állapotát és következményeit a világ több országában bemutató kiállítás nyílt Csíkszeredában. A Valamennyien tanúk vagyunk elnevezésű tárlat anyagát az Európai Klímaszövetség – az éghajlatváltozás következményeinek csökkentését célzó – kezdeményezésére a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ és a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Kara hozta el a megyeszékhelyre.

Dr. Hajdú Zoltán, a Fókusz Öko Központ igazgatója elmondta, hogy a kiállítással azt szerették volna bizonyítani, dokumentálni – főleg diákok, egyetemisták, fiatalok számára –, hogy az éghajlatváltozás konkrét tény, tudományosan bizonyított. Nem valahol a távoli jövőben, távoli földrészen fog jelentkezni, hanem itthon, Európában, ahol nap mint nap érezhetjük a következményeit, csak nem vesszük észre. A kiállítás anyagát középiskolákban, egyetemeken mutatják be. Hajdú Zoltán azt ajánlja a diákoknak és a tanároknak, hogy bátran végezzenek kutatásokat, összehasonlításokat a kiállítás anyagának segítségével. A tárlaton egyébként több mint tíz plakát mutatta be a klímaváltozás tényét és következményeit. A globális felmelegedést és a szén-dioxid-kibocsátás mértékét grafikonok segítségével ábrázolták.
A grafikonokon jól látható, hogy például Luxemburg az EU-áltaghoz képest kétszer annyi szén-dioxidot bocsát ki. A nyers tudományos tényeken túl személyes történeteket is elmesél a kiállítás. Egy idős csehországi hölgy például a klímaváltozás miatt bekövetkezett villámáradást úgy élt túl, hogy belekapaszkodott egy 60-as években ültetett fába.
– Mindenkinek tennie kell valamit, hogy helyi szinten be tudjunk avatkozni az éghajlatváltozás hatásainak csökkentésére. Nem globalizációban kell gondolkoznunk és nem nagy térségeket kell lefödnünk, hanem helyi közösségünkben kell cselekednünk, és mindenki eleget kell tegyen az alapvető környezetvédelmi előírásoknak, ahhoz, hogy az elvárt célt elérjük – hangsúlyozta dr. Szép Róbert, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára, a Biomérnöki Tanszék adjunktusa.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek