Szellemes óra az Orbán Balázs Általános Iskolában

Szellemnek öltözött gyerekek fogadták valamelyik reggel az egyik székelyudvarhelyi általános iskola magyartanárát. Sajnos, képernyőfotót az adatvédelmi előírások miatt nem mutathatunk olvasóinknak, de arról biztosíthatjuk önöket, hogy az óra nem fulladt botrányba. Sőt.


Hajdó Khell Noémi az Orbán Balázs Általános Iskola magyartanára és osztályfőnök is. Ugyanakkor négygyermekes családanya, az előkészítős kicsitől a legnagyobb kamaszig rálátása van az online oktatás különböző szintjeire, miközben maga is ezt műveli – igencsak lelkesen.

Humor mint az órák sója

Mint kiderült, a halloween ünnep közeledtével beszéltek össze a hatodikosok, hogy kísértetként lépnek be az órára, tanárnőjük pedig örömmel fogadta ötletességüket. Mint mondja, nem árt egy kis humor, egy kis lazaság, ami oldja az online oktatás személytelenségét.

– Volt már cicás óránk is, amikor kiderült, hogy sokunknak van macskája, megmutogattuk egymásnak, eltelt öt perc ezzel, s utána jó hangulatban folytattuk az órát – mondta a népszerű pedagógus. – Arra kell reagálni, ami történik, amit feldobnak a gyermekek, akkor lesz életszerű az óra – tette hozzá.

Jelenleg azon kísérletezget Noémi, hogy miként lehet interaktívabbá tenni az online órákat.

– Az még nem online oktatás, ha a tanár ül a kamera előtt, és lassan, monoton hangon 40 percen át diktál. Az sem, hogy ha valaki feltesz a Google tanterembe egy 20 oldalas PPT-t, és arra kéri a diákokat, hogy másoljanak, vagy jegyzeteljenek belőle néhány oldalt – osztotta meg tapasztalatait a négygyermekes pedagógus.

Mint hangsúlyozta, rengeteg olyan jó alkalmazás van, amely lehetővé teszi például azt, hogy valós időben, akár névtelenül is óra közben hozzászólhassanak (írásban) a diákok a témához, amire a tanár azonnal reagálhat, így egyszerre mindenki aktív lehet.

– Vannak fizetős alkalmazások is, de az iskoláknak érdemes elgondolkodniuk az ilyen befektetések hasznosságán is, vagy több kolléga összetársulva fizetheti ki az évi díjat – feltéve, ha van akarat az órák színessé tételére – mondta Noémi.

Hangsúly a közösségen

Úgy véli, hogy annak a pedagógusnak jól megy az online tanítás, aki nyitott, rugalmas, és időt ad magának, hogy kitanulja az új lehetőségeket. Előkészítős kislánya tanító nénijét hozza fel példának, aki egy linket (hivatkozást) küld el naponta a gyerekeknek, amit azok akkor nyitnak meg, amikor kedvük van hozzá, vagy épp elérhető közelségben van valamelyik szülő. A tanítónő előre elkészíti a jól felépített tananyagot, gyakorlatokat tartalmazó „kisfilmet”, ami bizony elég munkás feladat, hiszen az elején 6-7 órát is dolgozott rajta a pedagógus. Ugyanakkor naponta van lehetőség beszélgetni is egymással és a tancival – természetesen virtuális térben.

– Azt látom az osztályomon is, hogy a gyermekek nagyon hiányoznak egymásnak. Van ugyanakkor ennek a helyzetnek valami összekovácsoló jellege is, a gyerekeimen is látom, hogy sokat segítenek egymásnak, akár a tanárnak annyira nem tetsző módon is, például kérdőívek megoldásánál, egy közös, a pedagógus által nem látott Facebook-csoportban.

Kirakás helyett bevonás

Nem rejti véka alá Noémi, hogy bizony számítani lehet arra, hogy a diákok „meghekkelik” az órát, a számonkérést (pl. sokak által tapasztalt jelenség, hogy a Google meetben akár a tanárt is kipakolhatja az óráról az, aki elsőként lépett be – de természetesen ezt is meg lehet előzni – szerk. megj.), de a jó pedagógus megpróbál a dolgok elé menni.

– Igyekszem bevonni őket, segítséget kérni, ha valami újdonságot szeretnék kipróbálni, együtt kísérletezni velük. Ugyanakkor inkább kreatív feladatokat adok, nem olyat, amit bárhonnan kimásolhatnak. Engedjük már el azt a poroszos módszert, hogy leadjuk az anyagot, s a diák majd visszaböfögi azt – fogalmazott Hajdó Khell Noémi.

Azt is nagyon fontosnak tartja a magyartanár, hogy kimozdítsa a gyerekeket a gép elől. Legutóbb például azt a feladatot adta, hogy sétáljanak le (persze külön-külön) a Márton Áron térre, nézzék meg a Geofolk kiállítást, és készítsenek egy szelfit a helyszínen. Gyerekei példájából is kiindulva ajánlja Noémi a testneveléstanároknak, hogy a helyzetre való tekintettel minél több háttornát, nyújtógyakorlatot iktassanak be az órákba, mert nagy szükség van ilyesmire.

Odafigyelés, munkamegosztás

Tanítványai, saját gyermekei visszajelzései alapján egyértelmű Noémi számára, hogy a diákoknak nagyon fontos, hogy az „online időkben” is érezzék az odafigyelést, az élő kapcsolat meglétét a pedagógussal.

– Ha házi feladatot kértünk, jelezzünk vissza legalább egy szóval, és naponta tegyük elérhetővé magunkat néhány órára, akkor is, ha nem tartunk direkt órát a Google tanteremben – hangsúlyozta.

Még egy fontos dolgot kiemelt beszélgetőtársunk: vannak kollégák, akikkel nagyon jól összedolgoznak, és ezek a kapcsolatok inspirálók, segítők, ösztönzők tudnak lenni.

– Úgy látom, hogy ha komolyan vesszük a digitális oktatást, ha bevonjuk a gyerekeket a folyamatba, akkor ennek az oktatási formának is van mérhető haszna – húzta alá.

Négy iskolással, pedagógusként, mégis hogyan zajlanak a mindennapok – kérdeztünk rá.

– Excelben készítettünk feladatbeosztást a családban, hogy ki, mikor, miért felel, milyen házimunkát kell elvégeznie. Néha megy az alkudozás egymás között, hogy ki mit csinál meg a másik helyett, s főként, hogy miért van a cserére szükség. Igazi életlecke őket hallgatni – jegyezte meg Noémi.