„Szekusállam” bünteti Horváth Annát

88

A Kolozsvári Táblabíróság befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken Horváth Annát, Kolozsvár volt alpolgármesterét. Az ítélet nagy port kavart a közéletben. Horváth Anna másfél éve folyó pere ritkán látott, pártokon és ideológiákon felüli erdélyi magyar összefogást eredményezett, ugyanakkor számos román véleményformáló is kiáll mellette.

Az ítélet kivonatát honlapján közölte a táblabíróság. Horváth Annát a bírák mellékbüntetésként két évre eltiltották a köztisztségek viselésétől, és elrendelték 20 ezer lej elkobzását is. Horváth Anna közölte: fellebbez az ítélet ellen.
„Ez a döntés sajnos minden kétséget kizárva megmutatja, hogy ha a szekusállam helyi potentátjai két évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy Kolozsvár magyar alpolgármesterét nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánítják és el fogják távolítani, az őt támogatókat pedig megleckéztetik, akkor ennek mindent alá tudnak rendelni. Romániában nem leépülőben van a jogállam, hanem nincs. Megszűnt létezni” – írta a volt alpolgármester.
A kolozsvári Szabadság napilap szombati száma „csonka” címlappal jelent meg. #elítéltettünk. Veled vagyunk, Ancsa! – ezzel a felütéssel és szerkesztőségi állásfoglalással indul a napilap. „Határozottan tiltakozunk az ellen, hogy az igazságszolgáltatás reformjának és a közélet megtisztításának úgynevezett járulékos áldozatai legyenek. Úgy gondoljuk, a tegnapi bírósági ítélet olyan vörös vonalat lépett át, amely után bárki, az ártatlan is áldozattá válhat. Tekintettel arra, hogy a romániai magyarság egyik köztiszteletben álló vezetőjéről van szó, felhívjuk a hazai és a nemzetközi közvélemény és döntéshozók figyelmét, hogy a romániai magyar közösség egyre kevésbé érzi magát biztonságban szülőföldjén” – közli a lap.
„Karaktergyilkosság történt. Jogállam az, ahol minden bizonyíték nélkül elítélhetnek egy embert? Jogállam az, ahol a nyilvános ítélethirdetést fél órával a betervezett időpont előtt, zárt ajtók mögött tartják meg?” – tette fel a kérdést közösségi oldalán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.
Szombaton, Mága Zoltán hegedűművész kolozsvári jótékonysági koncertjén a lakosság is kifejezte szolidaritását: szűnni nem akaró vastapssal üdvözölte Horváth Annát a Szent Mihály-templomban.
A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2016 októberében rendelt el nyomozást ellene. Amint a bíróságra 2016 decemberében benyújtott vádiratból kiderült: Horváth Annát nemzetbiztonsági okokból több hónapon át megfigyelte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), és ennek során hallgatták le egy olyan kávéházi beszélgetését, amelyet Fodor Zsolt üzletemberrel folytatott. A vádirat szerint az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a 2016. júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára Fodor Zsolttól, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását.
Az alpolgármester az ellene elrendelt kényszerintézkedés miatt nem tudta ellátni hivatali teen­dőit, ezért 2017 márciusában le­mondott tisztségéről. Azóta az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökeként dolgozik.
Horváth Anna az 1956-ban elítélt, és ötéves kegyetlen meghurcoltatásban részesült Nagy Benedek csíkszeredai történész lánya.

HN-összeállítás

A cikk a Hargita Népe március 26-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek