Székelyudvarhelyről indult, erdélyi szintűvé válna

Továbbfejlesztenék a Lelkisegély-Szolgálatot

186

Friss csapatot toboroztak Szé­kely­udvarhelyen a telefonos lel­ki­segély-szolgálathoz, Skype-on, e-mailben is segítenek, és chat-vonalat is kívánnak létrehozni. Az Áradat Egyesület égisze alatt jelenleg is él egy telefonvonal, de ősszel három városban lendül be nagyban a munka: Csíkszereda mellett Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen is. A cél: szakszerűen segíteni és a nemzetközi vérkeringésbe is bekerülni.

A hallgatlak.ro honlap. Bizalommal fordulnak hozzá

A telefonos lelkisegély-szolgálat története az Egyesült Államokban, az 1800-as évek végén kezdődött. Európában elsőként Nagy-Britanniában, 1953-ban indított el egy lelkész telefonos lelki segélyt, a lépést az öngyilkosságok magas száma tette szükségessé. 1964-ben megalakult a nemzetközi szervezet, az International Federation of Telefonic Emergency Service, az IFOTES. Magyarországon 1971-ben, Budapesten alapították meg az első ilyen jellegű szolgáltatást.

Új lendület Udvarhelyen
A Magyarországon működő lelkisegély-vonalakat tömörítő Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségével (LESZ) partnerségben pályázatot nyert a csíkszeredai székhelyű Áradat Egyesület, a projektben pedig részt vesz a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Mentálhigiénés Társaság és az Esély Alapítvány.
Ez a tény teszi lehetővé a már meglévő szolgálat bővítését, amelynek gyökerei 2005-ig nyúlnak vissza, amikor Simó Irma pszichológus irányításával Székelyudvarhelyen elindult a Telefonos SOS Szolgálat.
– Udvarhely sokáig tartotta a frontot, aztán Csíkszeredára került a hangsúly, most viszont lehetőségünk nyílik bővülni, fejlődni, frissülni – fogalmazott Simó Irma koordinátor, az Áradat Egyesület munkatársa. Néhány hete új önkéntesek jelentkezését hirdették meg Székelyudvarhelyen, és a szakember tájékoztatása szerint máris 12 tagú lelkes csapat gyűlt össze. A helyi szakmai vezető szerepét Telman Enikő szociális és mentálhigiénés szakember, tréner tölti be. Az „új” indulást október 1-jére tűzték ki.

Megelőzés és gyorssegély
Simó Irma elmondta, hogy a telefonos ügyelet nem igényel feltétlenül szakirányú végzettséget, a jelentkezőnek – mint fogalmazott – jó embernek, a segítésben motiváltnak, empatikusnak kell lennie. Az önkénteseknek ugyanakkor 120 órás képzésen is részt kell venniük, amely önismeretet, krízisintervenciós technikákat és az elméleti háttér elsajátítását foglalja magában. Hangsúlyos szerepet kapnak az öngyilkosság megelőzésének lehetőségei.
– Mi működtetjük a hallgatlak.ro honlapot is, a hallgatlaklelkisegely@gmail.com címre elég sok levél érkezik. Az utóbbi hónapokban például jelentősen megnövekedett az olyan fiataloktól érkező üzenetek száma, akik az öngyilkosságot is megemlítették levelükben – magyarázza a szakmai koordinátor a lelkisegély-szolgálat bővítésének egyik legfontosabb okát.
Pörög a világ, már az online tér is rengeteg feszültséget, stresszt, agressziót sugároz, egyre nagyobb az igény a szakszerű lelki segélyre. Ezt mondta Simó Irma, majd kifejtette, hogy a telefonos lelkisegély-szolgálat egyik célja az információnyújtás, azaz a telefonálót a megfelelő szakemberhez tudják irányítani. Másrészt a mentálhigiénés prevenció a cél, illetve támogatást nyújtani a krízisben lévő személynek.
– Szolgálatunk a nemzetközi normák szerint működik. Ez magában foglalja a szakmai titoktartást, a segítő önkéntes anonimitását, az emberi méltóság tiszteletben tartását stb. A szolgáltatás teljesen ingyenes, a hívónak mindössze a telefonköltséggel kell számolnia – tudtuk meg Simó Irmától.
Jelenleg naponta 19 és 23 óra között hívható a 0754–800808 vagy a 0723–800808-as telefonszám, de ősztől, a három központ „megerősítése” után növekedhet az óraszám.

Tervek a jövőre
A fentebb már említett hallgatlak.ro honlapot is szeretnék fejleszteni, felmerült a hatjegyű zöld szám megszerzése is, de jelenleg a legfőbb cél: Székelyföld után erdélyi szintűvé építeni, összehangolni a telefonos lelkisegély-szolgálatot – vázolta a terveket Simó Irma. Ez azt jelenti, hogy jövő nyárra Marosvásárhelyt és Kolozsvárt is bekapcsolnák a hálózatba, így minden városra egy nap jut majd, amikor az ott szolgálatot teljesítő szakemberek válaszolnak a hívásokra.
A nyertes pályázatnak köszönhetően külföldi továbbképzéseken való részvételre is lehetőségük nyílik az önkénteseknek, és a jövőben aktívan be szeretnének kapcsolódni a nemzetközi szervezet, az IFOTES munkájába is.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.