vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és Csíkszépvízen is várják

A Székelyudvarhelyi Magyarörmény Kulturális Egyesület és a Terézvárosi és Budaörsi Örmény Önkormányzatok vezetőinek meghívására ma délután Erdélybe érkezik Karen Daveyan örmény katolikus atya, a Ghiumri (Örményország) egyházmegye papja. Látogatása során Székelyudvarhelyre, Csíkszépvízre és Gyergyószent­miklósra is ellátogat, és a magyar-örmény felmenőkkel ren­delkezők identitástudatát kívánja erősíteni.

Örmény felvonulás Gyergyószentmiklóson. Anyaországi pap érkezik

Hét erdélyi településre látogat el a napokban Karen Daveyan örmény katolikus atya, az örményországi Ghiumri egyházmegye papja. A Székelyudvarhelyi Magyarörmény Kulturális Egyesület és a Terézvárosi és Budaörsi Örmény Önkormányzatok vezetőinek meghívására érkező egyházi vezető találkozni akar az itteni közösségekkel, és több előadást is tart, illetve szentmiséken is koncelebrál.
Minier Ottó, a Székely­ud­varhelyi Magyarörmény Kulturális Egyesület elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy tavaly májusban találkozott Karen Daveyan fiatal örményországi pappal, aki jól ismeri mind az erdélyi, mind a magyarországi örmények helyzetét.
– Az örményországi kirándulásunk alatt ismerkedtünk meg az atyával, aki a római Pápai Örmény Kollégium egykori diákja volt. Elfogadta a meghívásunkat és ezen a hétvégén több székelyföldi településre is ellátogat, és találkozik a helyiekkel. Ez a momentum a diaszpóra számára különösen fontos – közölte Minier Ottó, akitől megtudtuk: jelenleg 70 örmény személyt tartanak számon Székelyudvarhelyen.
Karen Daveyan ma érkezik Erdélybe, és először Székely­ud­varhelyre látogat el, ezt követően Csíkszépvízre érkezik, majd Gyergyószentmiklósra is betér. Gábor Zoltán szentszéki tanácsos, csíkszépvízi plébános a Hargita Népe érdeklődésére kifejtette: nem sokan maradtak a csíkszépvízi örmények közül.
– A tavaly is temettem el olyan személyt, akinek valamilyen ágon örmény felmenői voltak. Jelenleg azt mondhatom, hogy a helyi örmény társadalmat két ember alkotja, az egyik én vagyok, a másik pedig a templom gondnoka, Zakariás István. Azért fogalmazok így, mert az örmény katolikus templom ellátása is hozzánk tartozik, így hiá­ba vagyok székely, papként én is képviselem a közösséget – fejtette ki Gábor Zoltán, hangsúlyozva: Örményország már Krisztus után 300-ban keresztény állam volt.
A plébános kifejtette: a csík­szépvízi örmény közösség tagjai közül sokan elvándoroltak, más városokba költöztek. Mint mondta: hívő emberekről beszélünk, akik annak ellenére ragaszkodtak a hitükhöz, hogy jórészt kereskedők voltak.
– Tapasztalatom szerint az örményeknek mindig van valami a fejében és a zsebében, de a lelkük sem marad ki a sorból. Örülünk annak, hogy Karen Daveyan atya ide is ellátogat, természetesen lesz tolmácsolás, hiszen az örmény nyelvet már nem ismerjük – jelentette ki a csíkszépvízi plébános, aki felhívást intézett minden környékbeli magyarörmény felmenőkkel rendelkező emberhez: jöjjenek el szombaton a településre, és találkozzanak az örményországi pappal.
Gyergyószentmiklósra vasárnap érkezik meg Karen Daveyan, itt az örmény katolikus templom búcsúünnepén is részt vesz. Gál Hunor helyi örmény plébános kuriózumnak nevezte az atya látogatását, és megjegyezte: rég várt alkalomról van szó.
– A gyergyószentmiklósi örmény szertartású plébániához 300 személy tartozik, de jó azt tisztázni, hogy már egyetlen örmény sem él itt. Viszont szép számmal vannak olyanok, akiknek magyar-örmény felmenői vannak, illetve olyanok is, akik szimpatizálnak ezzel a kultúrával – avatott be Gál Hunor.
Mint kiderült: a búcsús szentmise keretében a zeneművek örmény nyelven csendülnek fel, és örmény liturgiát végeznek.
– Úgy gondolom, hogy ez a találkozás Karen Daveyan számára is újdonság lesz. Habár az itteni örmény felmenőkkel rendelkezők a nyelvet és az írásbeliséget elveszítették, most újra kapcsolatba kerülhetnek identitásukkal – fogalmazott az örmény plébános, aki szerint a messziről érkező pap látogatása kellemes színfolt lesz az idei búcsús ünnepségen.
– Ez lesz az első kapocs, amely Örményországgal köt össze bennünket. Az öntudat megerősítése mellet nem elhanyagolhatók a látogatás lelki gyümölcsei sem. Datev Hagopiant, a romániai Örmény Apostoli Egyház püspökét is meghívtuk, reméljük ő is itt lesz, mi várjuk a nagy találkozást – fogalmazott Gál Hunor plébános.

A körút programja

Karen Daveyan örmény katolikus atya szeptember 6-án, pénteken délután 17 órától tart előadást a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban. Téma: Az anyaországi örmény katolikus egyház élete. Az előadást újabb bemutató követi Uratru, az ősi örmény birodalom címmel.
Szeptember 7-én, szombaton Csíkszépvízen délelőtt 10 órakor látogat el Karen Daveyan az örmény katolikus templomba. Előadást 11 órakor tart a helyi örmény klubban.
Szeptember 8-án, vasárnap részt vesz a gyergyó­szentmiklósi örmény katolikus templom búcsúünnepén, a szentmise déli 12 órakor kezdődik. A szent liturgiát Jakubinyi György érsek, örmény katolikus kormányzó elnök, a környék papsága és Karen Daveyan örményországi örmény katolikus pap koncelebrálásával mutatják be. Jelen lesz Datev Hagopian, a romániai Örmény Apostoli Egyház püspöke. Ebéd után a Korona teremben tartják meg az előadásokat.
Szeptember 9-én, hétfőn Marosvásárhelyen, a Bolyai téri unitárius közösségi házban délelőtt 11 órától találkozhatnak az érdeklődők az örmény atyával.
Szeptember 10-én, kedden Erzsébetvároson az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomban délelőtt 10 órakor mutatják be a szentmisét, utána az örmény közösségi házban tart előadást Karen Daveyan.
Szeptember 11-én, szerdán Szamosújváron az örményországi pap meglátogatja az örmény katolikus székesegyházat és múzeumot, majd a közösségi házban déli 12 órától lesz a találkozó és az előadás. Kolozsváron délután 17 óra 30 perctől lesz az örmény közösségi házban előadás és utána beszélgetés.
A találkozósorozat Budapesten zárul szeptember 13–16. között. Ekkor tartják meg az első örmény katolikus konferenciát.

Keresztes Bea

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb