Székelyudvarhelyen a megyei büdzséről

59

Elégtelennek, felületesnek tartják a székelyudvarhelyi néppárti tanácsosok a megye költségvetéséről szóló tájékoztatást. Ezért tegnap megpróbálták világosabbá tenni a keretszámokat, a büdzsé főbb pontjait. Számukra sem érthető minden, leginkább az úthálózat fejlesztésére, karbantartására előirányzott összegekkel kapcsolatosan vannak fenntartásaik.

Zakariás és Nagy a büdzsét magyarázza. Maguk sem értenek mindent Fotó: Asztalos Ágnes

A megyei tanács idei büdzséjét a székelydályai kihelyezett tanácsülésen fogadta el a testület. Zakariás Zol­tán és Nagy Pál, az EMNP-t és Udvarhelyszéket képviselő megyei önkormányzati képviselők Székelyudvarhelyen, a Vár utcai irodájukban fogalmaztak meg néhány véleményt a költségvetéssel kapcsolatosan. Zakariás elmondta, hogy még nem fogadták el a múlt esztendő utolsó negyedévének zárszámadását, így elég nehéz képet alkotni arról, hogy kisebb vagy nagyobb az idei büdzsé. A számok mögé betekintve feltételezi azt is a tanácsos, hogy 32 millió lej lehet a tavalyi többlet, amely átkerült az idei beruházás fejezetbe.
Az újságírók kezébe adott táblázatokból kiderül, hogy a megyei tanács összköltségvetése az év elején 227 644 040 lej, ennek az összegnek 34 százalékát szánják beruházásra. Már most látható Zakariás szerint, hogy az idén sem fényes a Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság helyzete, az állami támogatás bizonytalansága miatt. Az intézmény fenntartásához a megyei önkormányzat is hozzájárul.
A működésre szánt 101 651 000 lejnek 22,8 százaléka szükséges a megyei hivatal működéséhez, 6,1 százalékát fordítják oktatási célokra (többek között a tej-kifli programra, az oklándi és bélbori inkluzív oktatási központ, a Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ fenntartására), kultúrára, azaz az alárendelt intézményekre pedig 9,6 százalékot. A sporttámogatás 600 000 lejre, az egyházaknak utalt fizetéstámogatás 7 504 000 lejre rúg.
A beruházási oldalon a fő tétel az utakra szánt összeg. Ebben a fejezetben szerepel egy nagy EU-s pályázat, amelynek összértéke 121 898 240 lej Zakariás tájékoztatása szerint, a Hargita, Maros és Brassó megyét is érintő projektre idén 3 364 150 lejt költ a megye az elfogadott tervezet szerint.
Az utak karbantartására és felújítására szánt idei összegek és az elkövetkező évekre előirányzott összegek kapcsán (amit szintén tartalmaznia kell a költségvetésnek) azt mondta Zakariás, hogy az egész terv olyan, mint egy kampányígéret, szerinte nem készülnek el, vagy csak nagyon lassan a megyevezetés által „beharangozott” megvalósítások. Zakariás szerint egyébként is nagy a különbség a tervezés és végrehajtás között. Többek között a 2020-ig terjedő időszakra szóló tervben szerepel mintegy 170 kilométernyi összefüggő aszfaltréteg leterítése útjavításként, de az idén alig 10 millió lejt különítettek el erre a célra. Útépítésre, korszerűsítésre 56 178 060 lejt szán a megyei tanács, miközben a 2021-ig szóló előrejelzésben 250 415 840 lejt írnak.
Leginkább ezen a téren kérnek a néppárti tanácsosok nagyobb átláthatóságot a megye vezetésétől, bár – mint hangsúlyozta Nagy Pál tanácsos – jelentős a javulás ezen a téren, hiszen rendszeres tájékoztatást kapnak az éppen zajló munkálatokról. Szépeknek tartják a terveket, viszont a haladás lassú a megyei tanácsosok szerint. Ugyanakkor találkozón szeretnék megbeszélni a megyei tanács elnökével, az érintett intézmények, cégek képviselőivel az utak téli karbantartását, illetve a kulturális intézmények anyagi problémáit – várják, hogy sor kerüljön ezekre az eseményekre.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek