Székelyudvarhely: Ünneplés olasz módra himnusszal

43

Bár a közösségi események, tömegrendezvények elmaradtak Székelyudvarhelyen is, a polgármesteri hivatal – akárcsak az előző években – ünnepi díszbe öltöztette a várost. Ugyanakkor a városból indult el a Közösen a himnuszt! kezdeményezés, és a színház is nyilvánosságra hozott egy felvételt az elmaradt forradalom.ma 2020 produkcióból.

Az ünnep minden körülmények között megszületik. Lélekben együtt                                                Fotó: Facebook

Csendes ünnepre készült Székelyudvarhely. Ahogyan a ’48-as nemzedék csaknem valamennyi tagját jellemezte a lelkesedés, a tenni akarás, úgy kell mindannyian felelősen, az orvosi és hatósági előírásokat maradéktalanul betartva – közösségünkért, szeretteinkért, önmagunkért – segítsük a járvány megállítását – olvashattuk a hivatal honlapjána hétvégén.

Együtt a himnuszt
Szombaton viszont három civil személy közös himnuszéneklést hirdetett meg, itáliai példákból kiindulva (a világhálón kering több felvétel is, miszerint az olaszok erkélyeiken közösen énekelve tartják a lelket egymásban) Szalay Zsuzsanna, Nagy Pál és Szarvas Huba úgy gondolta, hogy a nemzeti ünnepen minden akadály ellenére illene méltósággal, de felelősségteljesen megemlékezni a ’48-as hősökről. A Facebook közösségi oldalon hirdetett kezdeményezésük célja az volt, hogy a világ bármely részén a magyarok teraszukra, ablakukba kiállva, vagy akár utazás közben énekeljék el egy időben – magyar idő szerint 12 órakor, Erdélyben 13 órakor – a himnuszt. Az udvarhelyi Star Rádió is csatlakozott a Közösen a himnuszt! kezdeményezéshez, hullámhosszán 13 órakor a magyar himnusz csendült fel. A közösségi oldalakra néhány fotó, videó is felkerült azokról, akik részt vettek a közös ünneplésben.
A déli órákban kisebb csoportokban vagy egyénileg koszorúzás is zajlott a Márton Áron téren lévő Vasszékely-szobornál, virágot helyeztek el a Kossuth Lajos utca sarkán található Kossuth-emléktáblánál is.

Kelj fel, Petőfi!
A járványügyi rendelkezések miatt maradt el a Tomcsa Sándor Színháznak és partnereinek ünnepi műsora. „Egy pár héttel ezelőtt nagy lendülettel zajlottak a próbái a március 15-i emlékműsorunknak. Forradalmat terveztünk egy rendkívüli koncert jellegű produkcióval, megidézve a márciusi ifjak szellemiségét, elszántságát, bátorságát, keresve a mai fiatalokhoz való kötődéseket” – olvashatjuk a teátrum közleményében, amelyben arról értesítenek, hogy elkészítették az előadás egyik számának felvételét, amelyet tegnap délben hoztak nyilvánosságra. Aki kíváncsi arra, hogy milyen lett volna a forradalom.ma, a YouTube-on, az Eztán feat. Tóth Árpi: Kelj fel Petőfi Forradalom.ma2020 szöveget beírva hallgathatja meg a dalt. A darab rendezője, Tóth Árpád Facebook-oldalán közzétett bejegyzése szerint reméli, hogy „jövő ilyenkor a nemzeti ünnepünkön, mindannyian egészségben ott leszünk a székelyudvarhelyi Patkóban, hogy részesei legyünk e megaprodukciónak”.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek