Székelyudvarhely felkészül: Fertőtlenítik a várost

36

Tegnapelőtt elkezdődött az utcák fertőtlenítése, tegnap a lezárt játszótereken dolgoztak. Este hat órakor pedig bezárt minden vendéglátóhely, a szállodák is felfüggesztették tevékenységüket. Közben civil szervezetek adománygyűjtést indítottak a kórház támogatására.

A megelőzés újabb fejezete Székelyudvarhelyen. Vírus ellen fertőtlenítés                                  Fotó: Lőrincz Csaba

Kedden késő délután indultak meg a köztisztaságért is felelős RDE Hargita Kft. hulladékgazdálkodási vállalat járművei, hogy fertőtlenítsék a város utcáit. Tegnap reggel pedig elkezdték a játszóterek fertőtlenítését, amelyeket ezután rögtön be is zártak. Ennek oka, hogy a műanyag és fémelemeken 3 napig megél a vírus, amit a gyerekek hazavihetnek. Ahogy elvégezték a munkát, mind a 27 játszótérhez tájékoztató táblákat helyeztek el a rendkívüli intézkedésről, és figyelmeztető szalaggal vették körbe a létesítményeket. A dezinfekciót szakcég végezte el – közölték a Városházán. Ugyanakkor a város területén lévő összes térbútort és padot szintén szakcég fertőtleníti. A városi buszjáratok továbbra sem közlekednek, az intézkedésekről minden buszmegállóban tájékoztató plakátot helyeztek ki.

Marad a házhoz szállítás
Tegnap 18 órakor egyelőre meghatározatlan időre bezárt minden vendéglő, kávézó, piz­zé­ria és szórakozóhely. Szé­kely­ud­var­helyen több étterem is jelezte már korábban, hogy átállt a házhoz szállításra, majdnem mindeniknek van Facebook oldala, ahol minden információ megtalálható ezzel kapcsolatosan. Az országos rendelkezéseknek megfelelően felfüggesztették tevékenységüket a szoláriumok, fodrászatok, szépségszalonok is – közölte Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

#maradjotthon, ha lehet
A tegnap új szintre lépett az óvintézkedések rendszere Székely­udvarhelyen. A polgármesteri hivatal ismert udvarhelyieket kért fel, hogy népszerűsítsék az otthon maradás fontosságát a jelenlegi helyzetben, a kis videókat a közösségi oldalra töltötték fel. Több gyógyszertárnál is csak egy kis ablakon át lehetett vásárolni, az élelmiszerboltok nagy részében is számos biztonsági eljárást léptettek életbe: van, ahol öntapadós jelzések kerültek a padlóra, hogy mutassák a megfelelő távolságot sorban álláskor, csak kevés embert engednek be egyszerre, a kosarakat pedig minden vásárló után fertőtlenítik.

Udvarhely felkészül
Cselekvésre szólít a Székely­udvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA), és felajánlotta segítségét a városi kórháznak és a polgármesteri hivatalnak. Adománygyűjtést indítanak, az összegyűlt pénzösszeg felhasználásáról pedig egy közös bizottság dönt majd. A kórház elkészítette a szükséges egészségügyi eszközök és felszerelések listáját, azt fogják az általuk jelzett prioritások függvényében alapul venni az orvosi védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek és gépek beszerzésekor. Online adománygyűjtésre biztatnak, a magánszemélyek és cégek képviselői minden szükséges információt megtalálnak az szka.org címen elérhető honlapjukon.
A székelyudvarhelyi kórház nemcsak a várost, hanem az összesen mintegy 150 ezer lakosú Udvarhelyszéket is kiszolgálja. A Városháza közleménye szerint az intézmény felkészült a rendkívüli helyzet kezelésére, átszervezték a kórházi osztályokat, hogy a fertőző osztály készen álljon egy esetleges kritikus időszakra.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek