Székelyudvarhely: elszállítják a zöld hulladékot – Fát nyesni csak engedéllyel!

77

Bár az időjárás nem igazán kedvez a tavaszi kerti munkáknak, a zöldövezetek rendbetételének, érdemes mégis elvégezni, amit lehet, mert a hétvégén ingyenesen elszállítják a zöld hulladékot Székelyudvarhelyen. A fák megnyeséséhez ugyanakkor engedélyt kell kérni.

Fametszés. Engedélyköteles tevékenység

Húsvét ünnepe előtt a hulladékgazdálkodási vállalattal közösen takarítást hirdetett a polgármesteri hivatal. Felhívásuk értelmében március 23–24-én, pénteken és szombaton ingyenesen elszállítják a megfelelő helyre kitett, kertekből összegyűjtött zöld hulladékot. Arra kérik a székelyudvarhelyieket, hogy a tömbházak körül, valamint az udvarokból összegyűjtött száraz falevelet, nyesedéket tegyék zsákokba, az ágakat minél szorosabban kötözzék össze, majd az említett napokon 12 óráig tegyék ki a kapuk elé vagy a tömbházakhoz tartozó hulladékgyűjtő pontok mellé. A szervezők felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy elektromos és elektronikai, illetve veszélyesnek számító hulladékot, építkezési törmeléket, állati eredetű hulladékot ezúttal nem szállítanak el.
Eközben a helyi rendőrség környezetvédelmi osztálya közösségi oldalán emlékezteti a lakosságot, hogy engedély nélkül tilos közterületen álló fát radikálisan visszametszeni, kivágni. A kérést a polgármesteri hivatalhoz kell benyújtani, és az engedélyeztetés feltétele, hogy az érintett tömbházlakók is egyetértsenek a tervvel, továbbá a fa kivágására, koronájának megnyírására alapos indokokat kell felsorakoztatni. A kérés elbírálása a hivatal által kijelölt bizottság helyszíni szemléje alapján történik, amelyen a kérelmező is részt vehet előzetes egyeztetés alapján. A helyi rendőrség hangsúlyozza, hogy a törvény értelmében egészséges fák kivágásához a környezetvédelmi ügynökség jóváhagyása is szükséges.
Ha jóváhagyják a lakossági kérést, és kivágnak egy fát, akkor a lakosoknak kötelességük újat ültetni, sőt e tevékenység költségei is a kérelmezőket terhelik.
Elrettentésül a büntetéseket is felsorolja a helyi rendőrség közleménye: magánszemélyek 200 lejtől 1000 lejig, míg jogi személyek 1000 lejtől 5000 lejig terjedő pénzbírságot kockáztatnak, ha elmulasztják az engedély kérését egy fa kivágása vagy metszése előtt. A bírságok kirovása a helyi rendőrség hatáskörébe tartozik.
A helyi rendőrség a lakosokat együttműködésre kéri a rendezett városkép érdekében, jelenteni lehet, ha valahol drasztikusan megmetszett fákat látunk. Megtudtuk, hogy eddig még nem kaptak bejelentést helytelen metszésről, engedély nélküli favágásról.

Asztalos Ágnes

A cikk a Hargita Népe március 21-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek