Székelyudvarhely csatlakozott, Csíkszereda még nem

Változást akarnak a szülők

1 212

Megelégelték a marosvásárhelyi szülők, hogy művészeti vagy sport tagozatos osztályba járó gyerekeik akár napi 12-13 órát is az iskolában töltenek. A Magyar Szülők Szövetsége felvállalta ügyük támogatását, azt szeretnék közösen elérni, hogy a szaktárca dolgozzon ki sajátos kerettantervet, ami alapján csökkenne az ún. „vokacionális”, azaz hivatási osztályokban a tanórák száma.

A marosvásárhelyi hivatási iskolák szülői közössége a Magyar Szülők Szövetségéhez fordult, hogy képviselje őket a jelenleg érvényben levő iskolai kerettanterv módosításában. Az óraszámok csökkentését kérik, ugyanis a most érvényben levő tanterv elviselhetetlenül megterhelő gyermekeikre nézve – írják felhívásukban. A sport- vagy művészeti oktatásban részt vevő gyerekek sok esetben több órát töltenek az iskolában, mint a szülők a munkahelyen, és számukra itt nem ér véget a tanulásra szánt idő, hiszen másnapra még készülni és gyakorolni kell – olvasható a kérvényben, amelyet 8 város 9 olyan iskolájába juttattak el, ahol hivatási képzés zajlik. A szülőket mindenhol a kezdeményezéshez való csatlakozásra kérték fel.

Sajátos kerettanterv kellene
A jövő nemzedékéről van szó, és ezek a gyerekek majdnem belepusztulnak a napi munkába. Ezt mondta Zilahi Annamária, a kezdeményezői csoport tagja, majd részletezte: a kisebbség nyelvén zajló hivatási oktatásra jelenleg nincs külön kerettanterv, az iskolák az általános kerettantervet használják, amelyhez még ezekben a hivatási osztályokban hozzáadódnak a szakórák. Nem felejthetjük el azt sem, hogy a román tanulókhoz képest eleve heti 4-5 magyarórával többet kell az anyanyelvi oktatásban részt vevő gyerekeknek az iskolában ülniük.
– Azt szeretnék, hogy változzon a kerettanterv és legyen egy felső határ az óraszámra vonatkozóan. Mi nem tudjuk az ideális megoldást, csak azt, hogy ez így nincs jól – fogalmazott Zilahi Annamária. Egyébként Marosvásárhelyen felvetődött az is, hogy sokan már nem akarják ekkora terhelésnek kitenni a gyerekeiket, és így akár meg is szűnhetnek lassan a hivatási iskolák.

Nincsenek veszélyben a tanári állások
Porsche Éva, a székelyud­var­helyi Dr. Palló Imre Művészeti Szak­közpiskola vezetője a megszűnéstől nem tart, viszont véleménye szerint magát a problémát, a gyermekek túlterheltségét sürgősen kezelni kell.
Az iskola munkaközössége és a szülők támogatják a vásárhelyiek kezdeményezését, másfél nap alatt 205-en írták alá a petíciót. Sőt a „pallósok” már ezt megelőzően, tavaly szeptemberben beadvánnyal fordultak a szaktárcához ebben az ügyben, a parlamenti képviselőket kérve a dokumentum továbbítására.
– Néhány konkrét javaslatot is megfogalmaztunk a tanterv átalakítására, a terhek csökkentésére. Például az általános tantervben is szerepel zene- és mozgásóra, és a zene tagozatosok esetében ehhez jönnek még a szakórák. Többek között azt kértük, hogy legalább ezeket az egymásra tevődő órákat vegyék ki a tantervből – fejtette ki az igazgatónő.
A székelyudvarhelyi művészeti iskolában a minimális óraszámmal állították össze az órarendet, de még így is például egy hatodikos gyereknek heti 39 órája van (ez szinte napi 8 órát jelent!), és tudni kell, hogy ha zenész, akkor naponta még másfél-két órát gyakorolnia is kell – közölte Porsche Éva.
– Ezért szeretnénk, ha végre orvosolnák ezt a helyzetet. A csökkenő óraszámok kapcsán katedráikat veszélyben érző pedagógusokat pedig megnyugtatom: senkinek nincs veszélyben az állása, hiszen a szakórák zömét pluszórában tartják a pedagógusok, évek óta nem módosult az állások száma – tette hozzá az intézményvezető.

A csíkiakat nem érdekli?
A marosvásárhelyi szülők kérése Csíkszeredába is eljutott, de a Nagy István Művészeti Szakközépiskola titkárságán elhelyezett íveket tegnap délig még egyetlen szülő sem írta alá – tudtuk meg Nagy Zsuzsanna igazgatónőtől.
Elmondása szerint a kezdeményezésről értesítették az iskolai szülőbizottság elnökét, hogy ő vegye fel a kapcsolatot a szülőkkel, tájékoztassa őket a petíció céljáról. Az aláírásgyűjtéshez péntekig még lehet csatlakozni, az íveket az említett iskolák titkárságain találják meg az érdeklődő szülők.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek